Ексклюзиви
вівторок, 28 лютого 2012 07:30

Німий фільм здобув п'ять "Оскарів"

Автор: фото: REUTERS/Lucy Nicholson
  Меріл Стріп нагородили ”Оскаром” за роль британського прем’єр-міністра Маргарет Тетчер у фільмі ”Залізна леді”. На нагородженні показує туфлі від італійського дизайнера Сальваторе Феррагамо. Такі самі носила її героїня
Меріл Стріп нагородили ”Оскаром” за роль британського прем’єр-міністра Маргарет Тетчер у фільмі ”Залізна леді”. На нагородженні показує туфлі від італійського дизайнера Сальваторе Феррагамо. Такі самі носила її героїня

26 лютого, в лос-анджелеському кінотеатрі "Кодак" відбулася 84-та церемонія вручення нагороди Американської кіноакадемії "Оскар". Найкращим фільмом стала німа стрічка французького режисера 44-річного Мішеля Азанавічуса "Артист".

— Сучасний кінематограф — це час кіноатракціонів. Цей фільм зробили їм на противагу, в класичному жанрі драми, — каже кінокритик 52-річний Володимир Войтенко. — П'ять ключових нагород "Артиста" — це ностальгійний жест академіків убік традиційного кіно. Стрічка засвідчила, що драма буде актуальна завжди. Щодо номінантів на найкращу головну чоловічу роль — і Клуні, й Дюжарден були гідні. А от Меріл Стріп затьмарила талантом інших претенденток на звання найкращої актриси.

На церемонію до кінотеатру "Кодак" прийшли понад 3,5 тис. глядачів. Тут "Оскарів" вручали вдесяте і востаннє. Донедавна найбільший виробник фото- і кіноплівки в світі щорічно платив за назву $4 млн власникам кінотеатру. Тепер компанія "Кодак" — банкрут.

Перший на червону доріжку виходить актор 50-річний Джордж Клуні. Його називали головним претендентом на "Оскар" за найкращу головну роль у стрічці "Нащадки". Нагороду віддали французу Жану Дюжардену, 39 років, за "Артиста". Він уже отримав за цю роль "Золоту пальмову гілку" Каннського фестивалю і "Золотий глобус".

Про Клуні жартували, що прийшов із власною статуеткою. Бо його супутниця акторка 32-річна Стейсі Коблер у золотій атласній сукні була схожа на неї. Американські модні критики визнали це плаття найгіршим убранням церемонії.

"Артист" здобув іще три головні нагороди: за найкращу режисуру, музику й костюми. Стрічка розповідає про зірку німого кіно Джорджа Валентина, який не може пристосуватися до появи звуку. Кар'єра ламається, він мало не зводить рахунки із життям.

За звання найкращого фільму боролася також картина 69-річного Мартіна Скорсезе "Хранитель часу". Отримала п'ять другорядних премій і жодної головної. Події розгортаються у Парижі на початку 1930-х років. 12-річний Г'юґо по смерті батька-годинникаря живе на вокзалі, їсть крадені харчі. У вільний час лагодить батьків таємничий пристрій — автоматон, прообраз кінокамери.

Персоною нон-ґрата на врученні "Оскара" оголосили британця 40-річного Сашу Барона Коена. Артист пообіцяв прийти у вбранні свого нового персонажа — адмірала-генерала Шабазза Аладіна з комедії "Диктатор" про лідера уявної близькосхідної країни Вадії. Це — збірний образ світових тиранів, насамперед Муаммара Каддафі і Саддама Хусейна. Але організатори зняли заборону. Коен з'явився на церемонії у білому костюмі із золотими еполетами. Тримає урну з портретом покійного лідера Північної Кореї — Кім Чен Іра.

— Це його прах, — говорить. — Кім Чен Ір мав заповітну мрію: щоб його розвіяли на червоній доріжці церемонії вручення "Оскара" і трохи на грудях Холлі Беррі. Актор сипле попіл на килимове покриття, доки охоронці не виривають урну йому з рук. Холлі на церемонію не прийшла. П'ять місяців тому зламала ногу.

Коровам роблять масаж

18 років поспіль частування для оскарівської вечірки готує австрієць 62-річний Вольфґанґ Пак. Цього року гостей пригощали бургерами Кобе. Їх готують із "мармурового м'яса" — дуже ніжного, з рівними прожилками сала. Для цього корів годують першосортним зерном, поять пивом і регулярно роблять масаж. Кожну тримають в окремому стійлі. Також подавали скибки лосося з чорною ікрою у вигляді статуеток "Оскара", різото з чорними трюфелями, салат із лобстерів.

— Вечірка пройшла у формі фуршету. Нарешті гостям не довелося розмовляти за столом з людьми, яких не знають або не люблять, — каже шеф-кухар.

 

10

метрів становить ширина червоної доріжки. Довжина — 152,4 м.

 

Зараз ви читаєте новину «Німий фільм здобув п'ять "Оскарів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути