Ексклюзиви
вівторок, 13 лютого 2018 00:40

"Не всі могли зрозуміти, чому він пішов на фронт"

— Незважаючи на сумний фінал, картина — весела. Така, який був сам Василь Сліпак, — каже режисер 36-річний Леонід Кантер перед показом документального фільму "Міф". У київському кінотеатрі "Україна" відбулася прем'єра стрічки про соліста Паризької опери Василя Сліпака.

Воював на Донбасі у складі добровольчого корпусу "Правий сектор". 41-річний співак загинув у червні 2016-го в селищі Луганське Бахмутського району на Донеччині.

— Будь ласка, не ­соромтеся сміятися під час кумедних ­моментів. Не зупиняйте себе тим, що фільм про смерть героя. Так, у фіналі Василь Сліпак загине. І наприкінці ви ще наплачетеся. Тому встигніть і насміятися теж, будь ласка, — продовжує Леонід Кантер.

Автор: ФОТО надане прес-службою фільму ”Міф”
  Cоліст паризької опери Василь Сліпак під час першого приїзду в зону АТО у травні 2014 року курить в окопі поряд з автоматичним станковим гранатометом
Cоліст паризької опери Василь Сліпак під час першого приїзду в зону АТО у травні 2014 року курить в окопі поряд з автоматичним станковим гранатометом

До залу заходить пара, на вигляд по 40 років. Чоловік одягнений у костюм із краваткою, жінка — в чорних штанях, синьому светрі й великих сережках із бірюзи. Вона тримає стакан із поп-корном, роздивляється квиток.

— Ти знаєш, що це за фільм? — запитує її супутник.

— Щось про війну, по-моєму. Про воїна якогось загиблого. Не зрозуміла, до чого тут опера, щоправда. Але цікаво, це ж прем'єра. Афіші всюди висіли. Швидше б почали.

Глядачів просять ушанувати хвилиною мовчання загиблих на Майдані й в АТО.

Публіка піднімається. За хвилину лунає гасло "Герої не вмирають!".

Показують перші кадри фільму. Звучить народна пісня "Край лісу на полянці" у виконанні хлопчиків із львівської хорової капели "Дударик". У цьому колективі Василь Сліпак починав займатися співом.

Жінка в синьому здивовано перепитує супутника.

— То це він на війну пішов? Був же відомий артист.

— Усесвітньо відомий, — відповідає чоловік.

Показують Сліпака на сцені паризького театру в ролі Мефістофеля з опери "Фауст". Він — із довгим волоссям і бакенбардами. На війні взяв ­позивний "Міф", бо найбільше любив цей спектакль.

— Після того їхнього майдану Василь геть змінився, став дивним, — каже у фільмі колишня дівчина Василя Сліпака, росіянка Єлизавета. Вона сидить за столиком на фоні Єйфелевої вежі. Нервово закушує губи.

— Ми були дуже закохані одне в одного. Але він перестав бути моїм "Васєю". Зробив дивну зачіску (козацький оселедець. — ГПУ), ходив із тим українським "двоколором", мітинги в центрі Парижа на вихідних проводив. А потім зібрався — і на війну полетів. Я казала йому: "Васю, у тебе такий голос. Куди ти їдеш? Кожен має займатися своєю професією". Не послухав.

Показують життя Сліпака на війні. Виконував найскладніші завдання. Хотів довести, що гідний бути воїном.

— Не всі з нас могли зрозуміти, чому він пішов на фронт. Чому не продовжував займатися в Парижі волонтерством. Адже велика кількість людей роблять багато для України, не сидячи в окопі. Не було часу поспілкуватися про це, — говорить Галина Клемпоуз із позивним "Перлинка". Служить у батальйоні "Донбас". Приїхала на два дні на прем'єру. — Фільм дає нам відповіді на запитання, що хотіли б поставити Василеві, але вже не було, кому відповісти. Картина сподобалася б "Міфу", окрім фіналу, — додає.

Василь Сліпак загинув від кулі снайпера близько 6:00. Кадри його поранення зафіксував побратим.

— Це "червона зона", — каже боєць із позивним "Сім'янин". — Нам не можна було там стояти на видноті й відкачувати воїна. Але це ж "Міф". Робили йому серцево-легеневу реанімацію, дивилися, чи реагують зіниці. Почули, що "Міф" щось говорив. Не одразу розібрали слова. "Розплинуся в тобі й вічно житиму" — проказував слова з Молитви націоналіста. Тоді вже очі не реагували.

На екрані з'являються титри, що боєць із позивним "Сім'янин" також загинув.

Прощання з Василем Сліпаком відбувалося у храмі Львова — рідного міста героя.

Глядачка в синьому светрі плаче. Спочатку повільно, потім нервово. Знімає й витирає окуляри.

— Розпочали роботу над "Міфом" за кілька тижнів після смерті Василя, — каже режисер Іван Ясній, 48 років. — На сьогодні в живих немає чотирьох героїв картини. Як їхали на зйомки, домовилися з військовим із позивним "Розписний", що дасть нам фото й відео. Він був у момент загибелі Василя. Знімали останній бій. Коли приїхали й почали розпитувати про "Розписного" — нам сказали, що він учора загинув.

У прокаті документальний фільм про Василя Сліпака "Міф" іде з 8 лютого.

Був кацапомовним дитям

У документальному фільмі "Міф" є анімаційні вставки.

Василя Сліпака зобразили в образі Джельсоміно — героя казки Джанні Родарі. Хлопчик мав унікальний голос — допомагає вигнати з країни самопроголошеного короля.

Автором мультиплікації є рівненський музикант і художник Юрій Журавель, 45 років.

— Увесь процес фільму, як і назва — міфічні. У день загибелі Василя почав шукати в соцмережах його портрет, щоб намалювати для серії героїв України "Знай наших". До того, на свій сором, не чув про співака Василя Сліпака. Стало ще більш соромно й прикро, коли побачив, що він давно є в моїх друзях у "Фейсбуку". І навіть за півтора місяця до своєї смерті привітав мене з днем народження. Тим паче я мусив віддати шану Василеві та зробити частину роботи для фільму, — розповідає Юрій Журавель.

— Завдяки мультфільмам Володимира Дахна про козаків я ідентифікував себе як українець. Був кацапомовним дитям. У 5 років запитав у мами про запорожців: "Кто это такие, где живут?" Тоді вперше зрозумів, що я не просто "гражданин Советского Союза". В мене є своя національність — українець. Наступного дня нагрів пластиковий іграшковий меч на газу, й він перетворився на шаблю. З того часу був упевнений — займатимуся анімацією. Створив мультфільм "Як козаки комбригу танк подарували". Коли в режисерів виникла ідея зняти "Міф", вони подивилися, що я робив патріотичні мульти — й запросили до співпраці.

Гасло фільму "Міф" — "За що загинув Василь Сліпак?"

Зараз ви читаєте новину «"Не всі могли зрозуміти, чому він пішов на фронт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути