Ексклюзиви
четвер, 14 жовтня 2021 05:40

Не прагніть усім догоджати

— Те, що виходить з нашого тіла, ніколи не зашкодить. А от те, що лишається — завдає великої шкоди. Якщо у вас є секрети — поділіться ними, — каже американська психотерапевтка 94-річна Едіт Ева Еґер.

На 28-му Форумі видавців презентувала свою книжку "Дар. 12 уроків, які врятують ваше життя".

Українською переклала Христина Радченко для видавництва "Книголав".

Едіт Ева Еґер народилася в єврейській родині в Угорщині. Під час Другої світової з батьками потрапила до нацистського концтабору "Аушвіц". З рідні вижили лише вона з сестрою. Після звільнення емігрувала з чоловіком до США. У 50 років отримала ліцензію клінічного психолога.

— Я продовжила освіту в зрілому віці. В мене було відчуття провини через те, що вижила, — розповідає. — Коли отримала диплом з відзнакою, не пішла на вручення.

Раджу людям бути чесними із собою. Визнати, що ми всі можемо помилятися. Потрібно подумати — що я залишаю позаду і що приходить на місце цього. Провести інвентаризацію себе й запитати — за що я чіпляюся. І що готова відпустити. Вгамуйте емоції, не прагніть усім догоджати. Важливо розуміти — всі ми унікальні. Ніколи себе не порівнюйте з іншими. Головне — це не дозволяти подіям визначати тебе.

Я відмовляюся бути жертвою. Це не я, це те, що сталося зі мною. Пережила пекло. Та попри це, мені вдалося створити чудову співдружність дівчат-бранок. У найгірших обставинах часто в нас розкривається найкраще. Завжди потрібно пам'ятати про вибір. Що більше варіантів, то менше почуваєшся жертвою. В моєму словнику слів "не можу" немає. Те, у що ми віримо — те ми і створюємо. Я кажу людям — єдиний, хто у вас є на все життя, це ви. Тому любіть, дбайте про себе. І це не самолюбство, не нарцисизм. Важливо не те, що стається з нами, а як ми це сприймаємо. Пам'ятайте, страх не допоможе. Кажіть: це тимчасово, я це здолаю.

Зараз ви читаєте новину «Не прагніть усім догоджати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути