четвер, 02 липня 2009 18:35

Намалювали портрети 14 нащадків Чингісхана

У столичній галереї "Дукат" (вул. Грушевського, 4) відкрилася виставка "Чингізиди України". Показують 14 портретів нащадків Чингізхана. Їх уперше в історії реконструював художник 51-річний Юрій Нікітін.

Портрети малював на замовлення історика Олекси Гайворонського. 2007-го він написав двотомник про історію Кримсько-Татарського ханства "Повелителі двох материків". Ілюстрацій до книги не знайшов: портрети кримських ханів до нашого часу не збереглися.

Юрій Нікітін створював портрети за історичними документами, які зберігаються в Бахчисарайському палаці. Там хани з династії Гераїв жили 300 років.

— Знайшов кілька гравюр польських майстрів, — розповідає художник. — На одній зображений Газі Герай. У нього казковий костюм із кольоровими птахами, але риси обличчя відповідають записам істориків того часу.

Хана Саде намалював у турецькому костюмі й чалмі.

— А в засновника Бахчисарая — Сахіба — зверху на шапці шматок прозорої тканини. На надгробках Гераїв із мармуру зроблені головні убори, які вони носили. Тому шапки мені було легко робити. Олекса давав психологічні портрети кожного з персонажів, враховуючи їхнє життя та вчинки.

Йде до портрету кримсько-татарського воєначальника  Кантамір-мурзи.

— Польські дипломати порівнювали його зі слоном у латах. Я передав його лють, жорстокість і підступність. Він не жалів нікого: вбивав жінок і дітей.

Усі портрети Юрій Нікітін створює на шкірі.

— Шкіра — гарна основа для живопису. Її можна порівняти з папером найкращої якості. Намагаюся не замальовувати її, щоб глядачі могли розгледіти матеріал.

Юрій народився в російському місті Оренбург. Його батька-військовослужбовця послали на роботу до Києва. Мати викладала російську мову й літературу.

— Усі кажуть, що я схожий на татарина, — сміється. — Оренбург — східна область біля Казахстану. Мабуть, якась кров там добавлялася. Свій родовід детально не досліджував.

Серед чоловічих висить портрет доньки хана Золотої Орди Тохтамиша — Джаніке-ханим. Вона перша в історії мусульманського світу жінка — глава держави. Джаніке керувала містом-фортецею Кірк-Єр, сучасним Чуфут-Кале.

— Я хотів розбавити чоловіче товариство гарним жіночим портретом, — каже Юрій. — Її образ видався мені поетичним, тому намалював її з тюльпаном у руці.

Шкіру можна порівняти з папером найкращої якості

Роботи митця показуватимуть до 9 липня, а потім повезуть до Туреччини.

Зараз ви читаєте новину «Намалювали портрети 14 нащадків Чингісхана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути