Ексклюзиви
пʼятниця, 20 вересня 2013 07:15

Найбільше читають Ліну Костенко

 

— Немає жодного сучасного письменника, якого знають більше половини українців, — каже Гліб Вишлінський, 38 років, заступник директора компанії GFK Україна. 13 вересня на Форумі видавців у Львові він представив "Дослідження читання книжок в Україні". Його замовила компанія "Київстар". Соціологи опитали тисячу осіб із регіонів України віком від 15-59 років. Говорили з кожним близько 40 хвилин.

— Найпопулярнішим сучасним автором є Ліна Костенко. 42 відсотки опитаних її знають, 24 — читали, — продовжує Гліб Вишлінський. — Цей результат робить поезію в Україні популярнішою за прозу. Далі в рейтингу йдуть Ірена Карпа, Василь Шкляр, Марія Матіос.

За останні три місяці половина опитаних прочитали хоча б одну книжку, третина — купили. З 2006 року покупців книжок у нас поменшало.

— Половина українців не має читання серед улюбленого заняття. Найактивніші покупці книжок — молоді жінки. Вони також переважають серед читачів. Серед куплених книг найпопулярніші — художні для дошкільнят. Читання має хороший вплив на добробут. Серед дорослих-читачів удвічі більше з вищою освітою. У таких людей вищий дохід. Ми не виявили жодної значимої особливості по регіонах, але найбільше нечитачів серед дорослих у селах. Відрізняються ці люди за стилем життя. Нечитачі віддають вільний час переважно дітям, не будують планів, дивляться телевізор, не вважають читання відпочинком. Читачі — активні, мають хобі, плани, часто незадоволені телебаченням. Для книжок використовують кожну вільну хвилину. Якщо людина активна і прогресивна, то прогресивна в усьому.

На ставлення дитини до читання впливає приклад батьків. Також добре, коли це зацікавлення, а не примус. Важлива хороша перша вчителька, бібліотека вдома, коло спілкування. Так само, як на заводі після зміни обговорюють серіали — обговорюють книжки, але в іншому колі.

1% опитаних назвали причиною нечитання нестачу коштів. Частіше це брак часу.

— Важливим питанням був вибір між українською і російською мовою. Ми запитали: яку книжку купите, якщо видання є обома мовами, але при цьому українська книжка коштує менше? Лише 42 відсотки оберуть українською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше читають Ліну Костенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути