Ексклюзиви
понеділок, 30 жовтня 2006 16:27

На закриття "Молодості" приїхав Жерар Депардьє

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Екс-директор кінофестивалю ”Молодість” Андрій Халпахчі та актор Жерар Депардьє на сцені палацу ”Україна”
Екс-директор кінофестивалю ”Молодість” Андрій Халпахчі та актор Жерар Депардьє на сцені палацу ”Україна”

36-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість" завершився в неділю, у столичному палаці "Україна".

Близько 18-ї години до зали входять дружина президента України Катерина Ющенко та французький актор Жерар Депардьє, 57 років. Актор — без охорони. Кажуть, він прилетів придивитися собі виноградники в Криму. А дружина президента запросила його на кінофестиваль. Депардьє вручає гран-прі — золоту статуетку "Скіфський олень" та $10 тис. Нагороду "взяв" фільм "12:08 На схід від Бухаресту" румунського режисера Корнеліо Порумбою. Це чорна комедія. Події в ній розгортаються 22 грудня 2005 року в маленькому румунському містечку. Там відзначають 16-річчя революції, яка скинула режим диктатора Чаушеску. Але головні герої, пенсіонер Піскочі та вчитель історії Манеску, з"ясовують, чи справді була в їхньому місті революція.

Режисер Порумбою вже повернувся на батьківщину. Тому приз отримує представник румунського посольства в Україні.

Кажуть, він прилетів придивитися виноградники в Криму

Найбільше призів віддали румунським фільмам. $2500 отримала краща короткометражка — "Марілена з П7" Крістіана Немеску. Режисер загинув місяць тому в автокатастрофі. Йому було 27 років.

— Це найкращий фільм, який я будь-коли бачив, — каже член журі, російський режисер Олексій Герман-молодший, 30 років.

Акторка Мадаліна Гітеску, яка зіграла у фільмі Немеску повію, отримує приз 1 тис. євро за найкраще виконання ролі. Вихід актриси на сцену оголошує голова журі, британський режисер Джон Ірвін, 66 років. Він ніяк не може прочитати її прізвища, врешті просто каже:

— Мадаліна...

Катерина Ющенко вручає приз "За внесок у розвиток українського кіно". Золота статуетка скіфського оленя дістається Анатолію Кокушу — кіноінженеру, який розробляє техніку для фільмування. За допомогою приладів Кокуша знімали стрічки "Титанік", "Код да Вінчі", "Царство небесне", "Люди Х". У різні роки таку нагороду отримали Роман Балаян, Кіра Муратова та Лариса Кадочнікова.

Приз глядацьких симпатій — телефон "Нокія N93" — отримує короткометражний фільм про Бразилію "Щось подібне" Есміра Фільйо.

Режисер загинув місяць тому в автокатастрофі

— Я не очікував цього, — зізнається на сцені молодий режисер. — Минулого разу теж брав участь у "Молодості", але нічого не одержав. А щойно хтось штовхнув мене ліктем у бік: "Іди, це ти".

Фільйо зустрічався з екс-директором "Молодості" Андрієм Халпахчі цього року на Каннському кінофестивалі. Там він здобув приз за кращий сценарій. Фільйо попросився в Халпахчі ще раз приїхати в Київ.

Найкращим студентським фільмом став "Замісник" Талья Лаві із Ізраїлю. Режисерові вручили $2500.

На церемонії закриття український співак Олег Скрипка, 42 роки, виконує французьку пісню "Томбе ля неже" ("Падає сніг"). Жерар Депардьє уважно слухає, киває головою й усміхається. Після вручення гран-прі йде геть, не лишившись на перегляд фільму — "Лабіринт Фавна" мексиканського режисера Ґільєрмо дель Торо.

Переможці минулих кінофестивалів "Молодість":

2005 року гран-прі фестивалю "взяв" данський фільм "Звинувачений" режисера Якоба Тюзена. 2004-го перемогу здобула теж данська акторка й режисерка Паприка Стеен зі стрічкою "Після меси". У 2003-му нагороду отримав російський фільм "Старі" Геннадія Сидорова. 2002 року відзначили роботу "Утопія блюз" швейцарця Стефана Хаупта.

Зараз ви читаєте новину «На закриття "Молодості" приїхав Жерар Депардьє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути