Ексклюзиви
вівторок, 15 березня 2011 00:15

На прем'єру спектаклю "Тарас" запросили баскетболістів

Автор: фото: Любов Карнарук
  9–10 березня в Черкаському обласному драмтеатрі відбулася прем’єра спектаклю ”Тарас: слава”. Поета Тараса Шевченка грає київський актор Петро Панчук (стоїть у центрі на колінах). Персонажі Сестра — Ірина Кіндик (ліворуч) і Братова — Світлана Москаленко пр
9–10 березня в Черкаському обласному драмтеатрі відбулася прем’єра спектаклю ”Тарас: слава”. Поета Тараса Шевченка грає київський актор Петро Панчук (стоїть у центрі на колінах). Персонажі Сестра — Ірина Кіндик (ліворуч) і Братова — Світлана Москаленко пр

В Черкаському театрі  ім. Шевченка 9–10 березня показали прем'єру вистави "Тарас: слава". Київський режисер Сергій Проскурня поставив поему Богдана Стельмаха "Тарас", про останні роки поета Тараса Шевченка.

53-річний Сергій Проскурня їсть пиріжок із вишнями. Розказує, що запросив на прем'єру 80 баскетболістів.

— Їхав до Одеси в одному вагоні з юніорами баскетбольної команди "Черкаські мавпи". Хлопцям по 14 років. Спитав: "Ви давно були в театрі?". Кажуть: "Ніколи" Привів їх сьогодні до залу. Питали, що таке "партєр". Запитую: "Знаєте, як у театрі поводитися?". Вони: "Ну, ми ж не футболісти".

Спортсмени кажуть, що спектакль їм сподобався.

В одній зі сцен товариш пропонує Шевченку випити. Розрізає надвоє зелений огірок. Виколупує середину, наливає туди горілки. Друг заїдає випите "келихом". Поет не закушує, затикає огірком пляшку. На сцені поет випиває тричі.

Міський голова Черкас 43-річний Сергій Одарич на виставу прийшов із батьками і дружиною. Питаю, чи не забагато в постановці сцен із випивкою.

— На сцені п'ють, можливо, навіть менше, ніж було в ті часи. Проскурні, Стельмаху і акторам вдалося показати Шевченка слабким і сильним. Навіть якщо публіка не готова до такого, її треба примушувати над цим задумуватися, — каже мер.

Кобзаря зіграв актор 53-річний Петро Панчук зі столичного театру ім. Франка. Виступає майже без гриму. Має вуса й зачіску, подібні до Шевченкових.

— Який він був — ніхто не знає. Це було 200 років тому — пролетіла комета і зникла. Хто як побачив, так і відтворює. Читав його щоденники, листи, твори, дивився картини. За два тижні репетицій тяжко ввійти в форму. Головне — співпереживання, — каже він.

Автор 67-річний Богдан Стельмах приїхав зі Львова. Поему створив 20 років тому.

— Починав писати для актора Василя Баші. Нині він працює в київському театрі Франка. А тоді був актором львівському ТЮГу. Мене зустрів його режисер і каже: "У нас хлопець є, подібний на молодого Шевченка. Напиши щось для нього". Я описав життя поета від 6 років до останнього подиху.

У поемі чотири частини. Режисер поставив останню. Щороку планує ставити по одному новому розділу. 2014-го презентує цілу постановку, вона триватиме 8 год.

Зараз ви читаєте новину «На прем'єру спектаклю "Тарас" запросили баскетболістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути