Ексклюзиви
вівторок, 11 червня 2013 06:15

На "Фанаберію" прийшли 500 людей

На "Фанаберію" прийшли 500 людей

— Там хоч трохи людей є? Хтось бачив? — запитує черкаська галеристка 43-річна Наталія Вернидуб. За 10 хв. вона відкриватиме перший у Черкасах фестиваль сучасного мистецтва "Повітова Фанаберія". "Фанаберія" — застаріле слово, означає примху чи дивацтво.

— Є художники, які роблять красіво, а ми — кумедно і критично. Нас за це багато хто не терпить. Кажуть,"плюємо в криниці народної пам'яті". Насправді ми лише критикуємо наші вади, аморальні чиряки. Кругом багато гопників і дегенератів. Хтось же мусить їх малювати, — говорить київський художник Іван Семесюк, 33 роки. Разом із 35-річним Олексою Манном належать до напрямку "жлоб-арт". Їхніх робіт — найбільше на виставці.

Фестиваль проводять у колишньому кінотеатрі "Салют" неподалік центру міста. Не працює з квітня. Де-не-де зі стін стирчать дроти. Табличка на вході забороняє вхід дітям до 16. Роботи та сцену розмістили у глядацькій залі без крісел.

— Цікаве провокативне мистецтво. Удома таку картину, мабуть, не повісив би. Узагалі вперше бачу таке, але відчуваю, що воно викриває проблеми, які є в суспільстві, — розповідає депутат Черкаської міськради Андрій Більда, 39 років, розглядаючи "жлоб-арт".

Квитки коштують від 10 грн. Відвідувачі кривляться, сміються, читають уголос матюки з картин.

— Это искусство? Это можно раскусить, когда на самом деле шаришь в искусстве. Много художников думают, что можно взять какое-то полотно, что-то на него ляпнуть и назвать искусством, — каже білявка в блакитному светрі до хлопця. Пара — останні відвідувачі першого дня. Підходять до серії портретів історичних діячів та класиків літератури в спортивних костюмах роботи черкасця 25-річного Дмитра Кришовського. Він працює дизайнером у будівельній фірмі. Це одна з перших його виставок.

— О, нормально, Леся Украинка в "Найке". Щёлкни меня возле Шевченко в "Адидасе", — хлопець стає поряд із картиною і схрещує руки на грудях. Дівчина робить кілька кадрів на смартфон. За 12 хв. оглядають усе.

За 10 днів на фестивалі побували понад 500 відвідувачів. Закривають його 9 червня виставою київського театру "Вірджиналіс".

— "Фанаберія" стала мистецькою провокацією у повітових Черкасах. Більшість гостей тут узагалі як їжачки в тумані — фукають, шмукають, але при цьому не йдуть. Бо таке мистецтво тепер потрібне, — говорить студентка 21-річна Дар'я Бунякіна на закритті.

— Виставка відвідувачам сподобалася. Навіть літні люди дякували. Казали, що, на жаль, це — відображення нашого часу. Добре, що митці звертають на це увагу. Здивувалася, що зовсім мало прийшло місцевих художників, — підсумовує куратор Наталія Вернидуб.

Надалі захід планують проводити раз на два роки.

Зараз ви читаєте новину «На "Фанаберію" прийшли 500 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути