пʼятниця, 27 січня 2017 07:20

На Євробаченні вперше заспівають білоруською мовою

Автор: ФОТО З САЙТА www.euroradio.fm
  Вокалісти білоруського гурту ”Наві бенд” Артем Лук’яненко та Ксенія Жук. Групу створили 2014 року
Вокалісти білоруського гурту ”Наві бенд” Артем Лук’яненко та Ксенія Жук. Групу створили 2014 року

"Нарешті можна щиро вболівати за учасника Євробачення від Білорусі. "Наві бенд" — достойна, яскрава й самобутня група. Радію прориву нової молодої білоруської культури на європейський фестиваль", — написав лідер білоруського гурту "Брутто" Сергій Міхалок, 45 років. З 2015-го через критику президента Олександ­ра Лукашенка заборонений на батьківщині. Живе в Києві.

Уперше Білорусь на пісенному конкурсі Євробачення представлятимуть музиканти, які співають рідною мовою.

20 січня на національному відборі переміг гурт "Наві бенд" із піснею "Гісторыя майго жыцця" — "Історія мого життя".

— Написав пісню у вересні минулого року після відвідин рок-концерту в Берліні. Виступали німецькі, британські, американські гурти. Зрозумів, творчі люди з різних країн відчувають світ однаково. І музиканти, і глядачі були відкриті до спілкування та нових ідей. Мені не вистачає цього в Білорусі. "Гісторыя майго жыцця" — це зізнання в любові до нашої мови та країни. Хочемо, щоб про білорусів у світі дізналися більше. Працюватимемо над концертним номером. Щоб виступ у Києві запам'ятали, — розповідає телефоном вокаліст "Наві бенд" 25-річний Артем Лук'яненко з Мінська.

— Після виступу у фіналі національного відбору думали додати в пісню кілька рядків англійською. Щоб зробити зміст більш зрозумілим європейській ­аудиторії. Відмовилися від цієї ідеї. Простий приспів "Хей-хей-хайайайайо" дасть змогу шанувальникам підспівувати, навіть не знаючи мови. Для нас принципово, щоб пісня звучала білоруською. 2009 року міжнародна організація ЮНЕСКО внесла її до списку мов, які перебувають під загрозою знищення. Наша перемога підняла хвилю обговорень у соціальних мережах і пресі. Не вірили й раділи, що нарешті на міжнародному конкурсі почують рідну мову білорусів. Ця подія за масштабом обговорень перекрила навіть інавгурацію американського президента Дональда Трампа, — каже вокалістка і клавішниця "Наві бенду" Ксенія Жук, 24 роки.

— Більшість білоруських музикантів ще не позбавилися радянського світогляду. Зашореності, наче світ досі закритий для нас. Та страху робити щось по-справжньому нове. Українська музика інша. Ваша сцена — найбільш сучасна й успішна з усіх країн колишнього СРСР. Співаки мають смак у музиці та сценічних образах. Щирість, простота виконання й цікава ідея пісні — запорука успіху. Хочемо це перейняти. З українських гуртів нам подобаються "О.Торвальд" із Полтавщини, "Один в каное" зі Львівщини, київська група "Онука", харків'яни "П'ятниця" і, звичайно, "Океан Ельзи".

Пісенний конкурс Євробачення-2017 відбудеться в ­Києві 9–13 травня. Візьмуть участь 43 країни. 13 із них вже визначилися із представниками. Хто виступатиме від України, стане відомо 25 лютого, після фіналу національного відбору.

За значок із національною символікою забирали до міліції

— "Наві бенд" перемогли з живою і якісною піснею. У мелодіях гурту простежуються елементи американського кантрі й ірландської музики. Але головне — білоруські народні мотиви. Музиканти змогли їх якісно осучаснити, додали рокового звучання, — каже радіоведучий 53-річний Сергій Кузін. — Радує, що білоруська потроху повертає свої позиції. Ще сім років тому в Мінську за мову, навіть за значок зі національною символікою забирали у відділення міліції.

Зараз ви читаєте новину «На Євробаченні вперше заспівають білоруською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути