вівторок, 13 серпня 2013 05:45

"Може, це я не вмію шукати грошей"

"Може, це я не вмію шукати грошей"
Фото: teatre.com.ua

— У мене немає грошей на театр, — каже київський режисер 48-річний Владислав Троїцький. З осені його Центр сучасного мистецтва і театр "Дах" не працюватиме.

— Я не в змозі утримувати трупу. Робив це 19 років. Хіба що будемо працювати в режимі репертуарного театру. Якщо буде хороший проект і кошти на нього, актори збиратимуться і деякий час гастролюватимуть. Старі вистави — "Макбет", "Король Лір", "Річард ІІІ" показувати не будемо. Коли торік ми повернулися з гастролей Швейцарією із постановкою "Вія" — це було великою культурною подією для країни.

Спектакль за мотивами твору Гоголя замовив і профінансував швейцарський театр "Віді-Лозанн".

— Але це ніяк не вплинуло на чиновників, щоб хоч якось підтримати театр, — продовжує Владислав Троїцький. — Мовляв, "вони живуть, і слава Богу". Але всьому настає кінець. Театр коштує близько 150 тисяч гривень на місяць. Насправді це невеликі кошти для міста і для країни, але приватним інвесторам таке не цікаве. Хоча, може, це я не вмію шукати.

У вересні Владислав Троїцький планує запустити новий проект — "Арт-кластер". Його хоче організувати на території колишнього заводу металоконструкцій біля метро Видубичі, де проводить фестиваль "Гогольфест". Там збиратиме митців для реалізації творчих задумів.

— Потрібні джерела фінансування. Після Союзу в нас позалишалися національні театри з величезними трупами. У Франка в штаті 500 осіб. Уявляю, який шалений у нього річний бюджет.

"Дах" має 30 працівників. Це актори, монтажники, адміністратори. Торік театр жив за кошти, зароблені на закордонних гастролях. Після Швейцарії поїхали у тур Францією.

— Ми й зараз маємо багато пропозицій показувати свої вистави за кордоном. Але в перервах між гастролями акторам треба десь жити. Більшість артистів "Даху" — не кияни. Мусять винаймати квартири. Щоб робити щось в Україні, треба самому знайти гроші, самому себе найняти, знайти акторів, зробити декорації й потім подарувати людям практично за безкоштовно. Театр "Дах" — це ще й гурт "ДахаБраха" і музичне кабаре "Дах Дотерс".

Акторки з "Дах Дотерс" відкриють фестиваль сучасного мистецтва "Гогольфест" у вересні.

— Покажемо в Україні "новий цирк" у співпраці з відомим французьким цирковим режисером, колишнім повітряним гімнастом. Під музику "Дах Дотерс" на сцені будуть 12 баб і один чоловік. Можна сказати, присвятимо виставу фемінізму, — розказує про відкриття заходу Троїцький.

Цьогоріч вхід на "Гогольфест" зроблять платним. У день відкриття коштуватиме 50 грн, у вихідні — 20. Подія відбудеться з 13 по 22 вересня.

20 країн візьмуть участь у "Гогольфесті" восени. Організатори фестивалю отримали 400 заявок від музичних гуртів, 300 — від художників, 50 — від театрів. 100 митців розпишуть вітражами вікна колишнього заводу біля метро Видубичі, де проведуть захід.

Зараз ви читаєте новину «"Може, це я не вмію шукати грошей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути