вівторок, 30 квітня 2013 00:15

"Мона Ліза" мала брови та вії

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Відвідувач виставки ”Геній да Вінчі” у столичному НСК ”Олімпійський” розглядає багатогранне дзеркало. Цей та решту експонатів побудували за кресленнями Леонардо да Вінчі
Відвідувач виставки ”Геній да Вінчі” у столичному НСК ”Олімпійський” розглядає багатогранне дзеркало. Цей та решту експонатів побудували за кресленнями Леонардо да Вінчі

— Зворотній бік картини не побачити навіть у Луврі, — каже французький інженер Паскаль Котт. Він проводить екскурсію виставкою "Геній да Вінчі" напередодні її відкриття 26 квітня. У столичному спорткомплексі "Олімпійський" представили репродукцію роботи "Мона Ліза" італійського художника Леонардо да Вінчі. За розмірами вона до міліметра відтворює оригінал. Можна побачити також зворотний бік витвору.

— Картина написана не на полотні, — продовжує Котте. — Це живопис на дерев'яному панно з тополі. Воно завтовшки всього 14 міліметрів. Кожен п'ятий відвідувач Лувра думає, що це полотно.

Паскаль Котт винайшов фотокамеру, що має 240 млн пікселів — точок, із яких складається фотографія. За допомогою техніки отримав первісне зображення картини — "зняв" один за одним із "Мони Лізи" п'ять шарів лаку із 10. У такий спосіб дізнався про кольори роботи да Вінчі до реставрації.

— Зверніть увагу на руки моделі, — Паскаль показує на одну з копій. — Модель наче має шість пальців. Два з них майстер перемальовував. Спочатку вона притримувала сукню. Він змінив положення кисті, аби показати, про що вона думає. В остаточному варіанті Джоконда — розслаблена, із загадковою усмішкою. А в такому положенні рука не може бути стисненою.

"Мону Лізу" вважають найвідомішим портретом у світі. Леонардо да Вінчі написав молоду жінку приблизно 1503-го. Виставлена робота у паризькому музеї Лувр. На звороті зобразили лілею. Це знак Королівського музею, який тоді належав імператорові Наполеону. 29 — номер картини, під яким її перенесли з Версальського палацу до Лувра.

— У жовтні 2004 року я мав честь бути запрошеним туди для оцифровування "Мони Лізи". Близько полудня почав зйомку камерою, яку створив. Закінчив о п'ятій і показав результати директорові музею. Йому сподобалося, і він попросив зосередитися на обличчі моделі. Погодився працювати всю ніч, до восьмої ранку. Тому можу сказати, що я єдиний чоловік, котрий провів ніч із Моною Лізою, — жартує Паскаль. Також дослідник стверджує, що жінка на портреті да Вінчі мала брови й вії. Їх стерли випадково під час реставрації, або ж фарба так вицвіла за 500 років.

Окрім копій "Мони Лізи", на виставці представили 200 експонатів. Це моделі технічних винаходів, створені за кресленнями Леонардо. Більшість цих конструкцій так і не втілили за життя митця.

Глядачі заходять усередину шестикутного дзеркала заввишки понад 2 м. Кривляються, дивляться на "коридор" зі своїх відбиттів. Щоби зробити експонати, італійські експерти протягом 10 років вивчали щоденники художника. Леонардо да Вінчі винайшов планер, парашут, гелікоптер, велосипед, прототип сучасного танка, кулемет, автомобіль, підводний човен, підшипник.

Макети виготовлені у натуральну величину з дерева, міді та заліза. Деякі можна випробувати у дії.

Експозиція побувала у 40 країнах. Виставка працюватиме до 14 липня. Квитки коштують 60-150 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Мона Ліза" мала брови та вії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути