четвер, 03 грудня 2009 18:58

Міністр Вакарчук затримав виставу "Солодка Даруся"

Автор: фото: PHL
  Головну героїню Дарусю в спектаклі грає 23-річна Галина Баранкевич. Роль маленької Дарусі виконує 11-річна Ярина Стринаглюк. Батько Дарусі Михайло – Роман Луцький
Головну героїню Дарусю в спектаклі грає 23-річна Галина Баранкевич. Роль маленької Дарусі виконує 11-річна Ярина Стринаглюк. Батько Дарусі Михайло – Роман Луцький

1–2 грудня на сцені столичного Молодого театру показали прем"єру 34-річного режисера Ростислава Держипільського "Солодка Даруся" за однойменним романом Марії Матіос. Виставу Івано-Франківського театру номінують на Шевченківську премію. Квитки в касах розкупили за п"ять днів.

— Вітаємо, вітаємо, — цілує у щоки телеведучу Дашу Малахову, 32 роки, акторка Молодого театру 34-річна Ірма Вітовська. Вона стоїть на вході й роздає цукерки глядачам. — Ось вам солодкі півники, — дає два червоні льодяники. — Вистава в нас солодка, то хай і вам солодко живеться.

Малахова розгортає цукерку й кладе до рота.

— Клас! Тепер до буфету бігати не доведеться.

Біля буфету вагітна акторка Сніжана Єгорова з чоловіком Антіном Мухарським цокаються пластиковими стаканчиками. З ними стоїть Сергій Притула з гумористичного серіалу "Файна Юкрайна".

— Ще по одній і в зал, — каже після другого дзвінка. — Не хочу пропустити початок. Ірма казала — вистава абалдєнна.

У перших рядах кілька десятків порожніх місць.

Від сліз не просихала

— Прошу вибачити, ми чекаємо на поважних гостей, — каже режисер. — Вони вже їдуть. Але через пробки трохи спізняться.

Початок затримують на півгодини. Починають, коли приходить міністр освіти 62-річний Іван Вакарчук. Він пробирається у другий ряд, сідає за спиною Марії Матіос. Поруч — два порожні стільці для міністра культури Василя Вовкуна та його дружини. Він приходить до початку другої дії.

Історію онімілої божевільної гуцулки Дарусі переривають народними піснями, грою на дримбі, молитвами. Крім двох лавок і колиски, декорацій немає. Коли німа Даруся намагається вимовити слово "тато", люди в залі плачуть.

— Я в шоці. Слів не можу добрати, — розводить руками Сергій Притула. — Це найкраща вистава, яку я коли-небудь бачив. Прийшов з колєжанкою, то вона від сліз не просихала. Я теж кілька разів сплакнув.

— Нарешті київська публіка побачила, що франківські актори не з полонини спустилися, — каже 50-річна Марія Матіос. Вона допомагала режисерові з постановкою. — Соромно, що за 18 років цей театр уперше в столиці. Але добре, що їхній талант визнали. Тепер можуть здійснити свою мрію — об"їздити з гастролями Україну.

— Ростик (Ростислав Держипільський. — "ГПУ") мій однокурсник, а актори у спектаклі — його випускники, — розказує Ірма Вітовська. — Рік тому вони грали цю виставу як дипломну в Прикарпатському університеті. Актори різного віку тягнуть виставу в різні боки, як Лебідь, Рак і Щука. А цим не більше 24-х, тому так точно передали настрій.

Зараз ви читаєте новину «Міністр Вакарчук затримав виставу "Солодка Даруся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути