середа, 11 травня 2011 01:15

Міндадзе зняв фільм про атомну катастрофу

Автор: фото надане кінохолдингом ”Сота сінема груп”
  Кадр із фільму ”У суботу”. Російський актор Антон Шагін грає партійного працівника Валеру. Він дізнається про аварію на ЧАЕС, але не може виїхати з міста. У знайомої продавщиці бере вино, щоб ”вивести радіацію” з організму
Кадр із фільму ”У суботу”. Російський актор Антон Шагін грає партійного працівника Валеру. Він дізнається про аварію на ЧАЕС, але не може виїхати з міста. У знайомої продавщиці бере вино, щоб ”вивести радіацію” з організму

Із 5 травня в українських кінотеатрах показують стрічку "У суботу" російського режисера 61-річного Олександра Міндадзе. Фільм розповідає про суботу 26 квітня 1986-го, коли сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції.

— Це не пряма історія про Чорнобиль, яка з'ясовує причини аварії. Мабуть, така стрічка чекає своєї реалізації. Ми робили кіно про сьогоднішній день і про людей, які живуть у постійному сусідстві з катаклізмами, — каже режисер. — Задумав фільм 2005-го, коли почув спогади очевидців. Мене зацікавило, що у день аварії в Прип'яті було 16 весіль. Нещодавно прочитав в газеті історію однієї пари. Вони були сьомі в черзі до загсу і втекли зі свого весілля, але дорогою в дівчини зламався підбор. Схожа історія є у фільмі. Я був щасливий, коли знайшов її підтвердження в житті.

На головну роль режисер покликав російського актора 27-річного Антона Шагіна, відомого за фільмом "Стиляги". Він грає партійного працівника Валеру з Прип'яті. Той випадково став свідком катастрофи і намагається вивезти з міста свою кохану. Натомість вона йде до магазину по нове взуття і вирішує співати на весіллі, бо їй заплатили наперед.

— Коли прочитала сценарій, подумала, що моя героїня кохає Валеру, — говорить актриса-дебютантка Світлана Смирнова-Марцинкевич, 24 роки. — На зйомках Олександр Анатолійович сказав: вона не любить його, взагалі не грай кохання. Мені треба було повністю закритися, зіграти зрілу жінку. Подивившись фільм, зрозуміла, що моя героїня — справжнє бісеня і стерва, яка крутить чоловіком. Сама дивуюся з її поведінки, навіть хочеться її добряче вдарити.

Перш ніж зніматися, актори дивилися в інтернеті багато хроніки про Чорнобиль.

— Але найбільше мені допомогла наша костюмер Марина. Вона жила в Прип'яті до 9 років. Так спокійно розповідала, що батько ходив дивитися в підзорну трубу, як горить реактор. А мама тоді бігала на стадіоні. Наступного дня їх зібрали і сказали, що вивозять лише на три доби. Вони все залишили і вже не повернулися.

Кадри Чорнобильської катастрофи знімали на тепловій електростанції в Світлодарську на Донеччині. Четвертий реактор і пожежу створили за допомогою комп'ютерної графіки. Зйомки також проходили в Енергодарі Запорізької області, неподалік тамтешньої АЕС.

— Коли мені сказали, що це місто біля атомної станції, я задумалася. Пам'ятаю, в мене не було зйомок, сиділа у себе в номері біля відчиненого вікна. Раптом злякалася того, що може статись аварія. А Світлодарськ — це маленьке містечко, де навіть немає вулиць і всього кілька магазинів. Там всі одне одного знають. Мені здалося, що я повернулася в дитинство, — розказує Світлана.

3 млн євро на фільм дали Україна, Росія та Німеччина. У лютому його показали у конкурсній програмі Берлінського кінофестивалю. Нагород стрічка не отримала.

Зараз ви читаєте новину «Міндадзе зняв фільм про атомну катастрофу ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути