Ексклюзиви
пʼятниця, 24 травня 2013 07:30

Михайло Поплавський: "Наші випускники ввійдуть в історію світової моди"

17 травня перед головним корпусом Київського національного університету культури і мистецтв модно та яскраво. Тут учетверте об'єднав під своїми мистецькими вітрилами талановитих і креативних дизайнерів Всеукраїнський фестиваль дизайну і реклами "PRO-ART Design: новий вимір". У різних номінаціях свої роботи показали понад 200 учасників — учнів середніх шкіл, професійних училищ і студентів вузів з усіх куточків України.

На великому подіумі свої творчі доробки представляли молоді дизайнери одягу, зачіски, стилісти-візажисти, модельєри-перукарі. Глядачі гучними аплодисментами зустрічали кожну колекцію та творчі проекти дизайнерів-початківців. На фестивалі були представлені колекції: "Одне плаття", "Прет-а-порте", "Про-Арт Дизайн", колекції зачісок: "Стрижки на основі каре", "Зачіски та макіяж для випускного вечора" та "Колекції постижних виробів", які вражали своєю креативністю та оригінальністю. Особливо гармонійним було поєднання національного стилю із сучасними тенденціями світової моди.

Поряд — стенди з роботами дизайнерів середовища (інтер'єру, ландшафту), з графічного дизайну і реклами. Біля одного з них двоє хлопців у яскравих сорочках розглядають роботу студента Інституту дизайну і реклами КНУКіМ Олега Монастирського "Дизайн-проект сучасного будинку в лісі". На ній серед дерев захований скляний будинок із виходом до озера.

— Дуже круто зроблено. Я б не проти в такому будинку жити. У того, хто це створив, чудово вийшло, все якось гармонійно вписується в ліс. Серед Карпат такі будиночки були би популярні, — фотографує проект на мобільний Олександр, 17 років. — Батькам покажу, може, їх зацікавить.

Цього року на фестиваль подали понад дві тисячі заявок з АР Крим, Київської, Кіровоградської, Львівської, Донецької, Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької та інших областей України. Їх розглядали члени незалежного професійного журі. Конкурсні роботи талановитої української молоді яскраво представили сучасний рівень розвитку дизайну в нашій державі.

До речі, участь у фестивалі є безкоштовною. Організатори врахували все до дрібниць: роботи розмістили у каталозі фестивалю, який розповсюджувався серед гостей конкурсу, відомих дизайнерів, керівників провідних дизайнерських компаній. А це чудова можливість презентувати свій талант і надалі укласти взаємовигідний контракт та працевлаштуватися. За словами директора Інституту дизайну і реклами КНУКіМ Вікторії Соломатової, переможці фестивалю матимуть грант на безкоштовне навчання у Київському національному університеті культури і мистецтв, а студенти п'ятого курсу представлять свої роботи на українському Тижні моди поряд із відомими дизайнерами.

— Ми хочемо підтримати дизайнерів-початківців. Запрошуємо у журі й для проведення майстер-класів провідних фахівців індустрії моди, дизайну та реклами. Цей фестиваль — стартова платформа для талановитої молоді, можливість зробити перші кроки на професійному шляху, — говорить професор, ректор КНУКіМ Михайло Поплавський, який є головою оргкомітету. — Фестиваль ми проводимо вчетверте. Шукаємо самородків із регіонів, із сіл та районів. І приїжджають такі, що провідні дизайнери в захваті від них. Таланти потрібно підтримувати і розвивати, давати можливість виразити свої творчі амбіції, щоб вони здобули освіту і стали справжніми професіоналами. Ми створюємо для студентів комфортні творчі умови, готуємо висококваліфіковані національні кадри. Вірю, наші випускники ввійдуть в історію світової моди.

До слова, оцінювало роботи журі, яке можна назвати зоряним у фаховій царині. Багато хто з них тепер викладають секрети своєї майстерності та допомагають зробити перші успішні професійні кроки студентам КНУКіМ. Назвати хоча б модельєрів Ганну Бублик, Тетяну Земскову, Ларису Лобанову та Олену Ворожбит, ландшафтних дизайнерів Вадима Абизова та Анатолія Жирнова, дизайнерів інтер'єрів Тетяну Макогон та Валерія Кривошея, архітекторів Олександра Сєдака та Володимира Крічевського, арт-критика Ольгу Лагутенко, художника-гримера Київської кіностудії імені Довженка Аллу Чурю.

Молодих спеціалістів Інституту дизайну та реклами запрошують на роботу ще студентами. Багато випускників мають власні бутіки та працюють з будинками мод, архітектурних та проектно-будівельних організаціях.

Переможцями фестивалю в номінації "Дизайн одягу" стали студенти КНУКіМ Кирило Харитонцев, Наталія Бєльська, Ксенія Островерхова, Вікторія Савенко, студент коледжу дизайну з Дніпропетровська — Іван Голіков. У номінації "Дизайн середовища" перемогли студентка КНУКіМ Юлія Іргаліна, студенти Київської академії керівних кадрів культури і мистецтв Христина Куракова й Андрій Жерік. Найкращі зачіски показали Юлія Тужик, Наталія Кухтикта, Валентина Іванова та інші. Загалом призи роздали в 20 номінаціях.

Наступного року рамки фестивалю планують розширити й вийти на міжнародний рівень.

— У нас є всі ресурси та можливості, щоб гідно презентувати рівень дизайну України в широкому культурному контексті та представити нашу державу на світовій арені, — сказав ректор КНУКіМ Михайло Поплавський.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Поплавський: "Наші випускники ввійдуть в історію світової моди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути