вівторок, 25 березня 2008 15:51

Марина та Сергій Дяченки подивилися в Москві "Населений острів"

  Марина та Сергій Дяченки створили 28 версій сценарію, доки не написали такий, що влаштував режисера
Марина та Сергій Дяченки створили 28 версій сценарію, доки не написали такий, що влаштував режисера

Київські письменники-фантасти Марина та Сергій Дяченки відвідали Москву. Там подружжя переглянуло чорновий варіант першої частини фільму "Населений острів". Стрічку знімає російський режисер 40-річний Федір Бондарчук за однойменним романом братів Аркадія та Бориса Стругацьких. Харків"янин Едуард Володарський, який нині живе в Москві, та подружжя Дяченків написали до фільму сценарій.

Дяченки зустрілися з читачами на Міжнародній асамблеї фантастики "Портал", що відбулася минулими вихідними в актовому залі столичного університету фізичного виховання.

— Головного героя Максима грає актор 20-річний Василь Степанов, — розповідає Сергій Дяченко, 62 роки. — Це сильна, відкрита, радісна людина з нашого майбутнього, яка потрапила в халепу на похмурій планеті Саракш. Там він намагається захистити друзів і кохану Раду. Наступного дня після прем"єри фільму, а дай Бог щоб вона була, як і заплановано, у січні 2009-го, всі дівчата СНД покохають Максима.

Дія картини відбувається в червні 2157-го. Студент четвертого курсу Максим Каммерер замість того, щоб готуватися до університетської сесії, ганяє по Всесвіту на зорельоті з надією знайти нову невідому планету. І знаходить — Саракш. На ній ходять строєм, співають гімни і страчують тих, хто вибивається з рядів. Випромінювальні башти одним пудрять мізки, іншим посилають біль. Океан борознять білі субмарини, під землею живе раса голованів. На чолі країни — рада Невідомих Отців.

— Головне, що вдалося створити найскладніше — образ планети Саракш, — ділиться враженнями від перегляду Сергій Дяченко. — Федір Бондарчук майже рік жив у Криму в вагончику. Там знімали фільм. Він відмовився від усіх благ цивілізації. А з ним і вся група — кілька сотень чоловік. Зараз починається етап комп"ютерної графіки.

Продюсують фільм Олександр Роднянский, Сергій Мелькумов, Дмитро Рудовський. Творці стрічки задумали обробити й домалювати на комп"ютері 90% зображення. Картина вийде у двох частинах. Її бюджет — $36,5 млн.

— Творці фільму постійно підкреслюють, що це найдорожчий російський проект, — додає Марина Дяченко, 39 років. — Кажуть, що на нього пішло 450 кілограмів гриму і 120 кілометрів відзнятої плівки, 13 спеціально сконструйованих танків і 300 стволів зброї. А Бондарчукові довелося сказати "Мотор!" і "Стоп!" майже 20 тисяч разів. Не можемо сказати, чи це буде точне попадання у Стругацьких, але це буде масштабна історія. Вона цікава чукчі, академіку, піонеру, зулусу, нанайцю — і філологу, і кочегару.

У стрічці грають Гоша Куценко, Сергій Гармаш, Олексій Горбунов, Данило Співаковський, Олексій Панін. Бондарчук постане в ролі Прокурора.

Марина та Сергій Дяченки створили 28 версій сценарію, доки не написали такий, що влаштував режисера. Його планують видати окремою книжкою. Обіцяють випустити і комп"ютерну гру за мотивами фільму.

Спершу сценарій запропонували створити 74-річному Борисові Стругацькому. Але письменник відмовився: після смерті брата Аркадія 1991-го він не пише сценаріїв.

Роман "Населений острів" вийшов 1968 року. Тоді ніхто не сумнівався, що фантастичний антураж — лише прикриття для тоталітарного радянського устрою.

"Населений острів" — десятий фільм, знятий за мотивами творів братів Стругацьких. 1979 року Андрій Тарковський зняв фантастичний трилер "Сталкер" за повістю "Пікнік на узбіччі". Олексій Герман завершує фільм "Історія арканарської різанини" за мотивами повісті Стругацьких "Важко бути богом". Стрічка має вийти до кінця року.

Зараз ви читаєте новину «Марина та Сергій Дяченки подивилися в Москві "Населений острів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути