вівторок, 17 вересня 2013 06:30

"Мандри" заспівають англійською і німецькою

"Мандри" заспівають англійською і німецькою
Фото: grebenka.com

— Під нашу нову пісню треба кохатися. І бажано у Карпатах, — каже лідер київського етногурту "Мандри" Фома — Сергій Фоменко, 41 рік. Кліп на "Карпатську пісню" знімали на Дністрі в селі Уніж Івано-Франківської області. Пісня ввійде до нового студійного альбому, який музиканти обіцяють видати цієї осені.

— На нові речі надихають переважно мандри, — продовжує Фома. — Не може не вражати, що береги карпатських річок засрані пластиковими пляшками. А на морі українці дозволяють собі відпочивати з дітьми на пісочку, що більше схожий на смітник. І купатися у воді, де плавають презервативи. Потім іще нарікають, що в нас президент поганий і міліція. Бог подарував українцям чудову землю, але заселив її гнилими людьми. Гуцули, хоч і зберегли де-не-де свої традиції, слухають московську попсу.

Як змінилася ваша музика за 16 років існування "Мандрів"?

— Перші альбоми були мрійливі. На акустичних інструментах зараз робимо жорсткішу рок-музику. "Мандри" — як рослина. Коли тільки з'явилася, була ніжна, вразлива. Зараз ми виросли у величезного колючого будяка. Виступаємо в основному на днях міст, намагаємося трохи грати нові пісні. Але ж народ усе одно просить старі: "Орисю" давай!" Хочуть забутися. З новими композиціями почуваюсь, як самурай із чарівним мечем. Коли починаєш грати наживо великою групою справжній матеріал, цікаво спостерігати за перевтіленням кількатисячного натовпу. Люди в шоці, вони починають розуміти. Ми стаємо спільниками.

Дні міст часто проходять під патронатом політиків. Ви завжди знаєте, під чиїми прапорами стоїте на сцені?

— Роки три тому із Сашком Положинським думали відмовитися від виходу на сцену на святі міста в Кіровограді. Місцевий губернатор-"регіонал" хотів прикрасити її своїми партійними стягами. Удалося домовитися, повісили лише банер із його ім'ям. 80 відсотків концертів відбуваються за підтримки можновладців. Можна не погоджуватися на їхні пропозиції й не мати виходу на велику аудиторію. Багато кого знаю в тому цеху. Якщо нове ім'я, передивляюся про нього інформацію. Я людина не пафосна. Можу навіть перед виходом із тими, хто замовляє музику, обговорити, що співатиму. Найчастіше просять "Не спи, моя рідна земля". Але напряму підтримувати конкретних політиків планую лише на виборах.

Чим вирізнятиметься нова платівка?

— Переважатимуть ритмічні пісні. Українські, хоча будуть бонуси англійською й німецькою. Під час запису "А час летить" уперше співпрацювали зі знаменитим скрипалем Василем Попадюком, який живе в Канаді. Вплинуло на звук і вигляд гурту "Мандри" те, що до нас приєдналася колишня вокалістка групи "ДримбаДаДзиґа" — Інна Прокопчук.

Зараз ви читаєте новину «"Мандри" заспівають англійською і німецькою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути