Ексклюзиви
середа, 07 березня 2018 06:35

"Любити батьківщину на замовлення — це повернення в Радянський Союз"

"Любити батьківщину на замовлення — це повернення в Радянський Союз"
Половину коштів на виробництво кіно розподілятиме Мінкульт. Міністр культури Євген Нищук заявляє, що гроші даватимуть фільмам з актуальною для держави тематикою. Фото: capital.ua

— Через рік українське кіно може зникнути, — каже продюсер 39-річний Володимир Яценко.

Очолює громадську організацію "Асоціація кіноіндустрії України". Надіслав звернення до міністра культури.

— Із держбюджету цього року на кіно виділили мільярд гривень. З них 500 мільйонів отримає Держкіно. Другу половину — Мінкульт на виробництво і розповсюдження фільмів патріотичного спрямування, — розповідає Володимир Яценко. — У міністерстві немає розробленої системи відбору якісних кінопроектів. До того ж у рамках конкурсів при Держкіно вже діє секція патріотичних картин. На ній, наприклад, отримали фінансування "Кіборги" Ахтема Сеітаблаєва. 500 мільйонів потрібно витратити до кінця бюджетного року. Є загроза, що Мінкульт профінансує низькоякісні серіали. Цілком імовірно, що хтось із політиків просто вирішив "підгодувати" телеканали перед виборами.

Є закон про кіно. В ньому сказано, що єдиний діяльний механізм розподілу коштів на фільми має Держкіно. Тепер Мінкульт мусить утверджувати кінопроекти, визначати, наскільки вони пат­ріотичні, фінансувати.

Любити батьківщину на замовлення — це повернення в Радянський Союз. Не можна висмоктувати сюжети з пальця за обмежений відрізок часу.

Хороший сценарій пишеться три-п'ять місяців. Це величезна робота. А коли є гроші і їх швидко потрібно витратити — обов'язково знайдуться люди, яким плювати, якої якості телефільм вийде в ефір.

Політики, які прийняли таке рішення, залюбки фотографуються на "червоних доріжках" міжнародних кінофестивалів. Їздять, бо туди почали потрап­ляти вітчизняні фільми. 2019-го ще виходитимуть конкурен­тоздатні стрічки, які нині у виробництві. А потім українському кіно — кінець.

Для влади це — не проблема. Бо 2019‑го вона зміниться. Але постраждає репутація країни. Наші кінематографісти запустили спільні картини з Францією, Австрією, Австралією, Ізраїлем.

— Завзято аплодували, коли почули, що на кіно цьогоріч виділять мільярд гривень, — каже заступник голови Держ­кіно Сергій Неретін, 39 років. — Хоча при обговоренні бюджету просили 2 мільярди. Думали, це допоможе розвитку не лише кіно, а й серіальної галузі України.

Ситуація з розподілом коштів навпіл із Мінкультом виникла вперше.

Зараз обговорюємо різні можливості, як краще використати ці кошти. Суми, яку виділили на Держкіно, не вистачає. Маємо профінансувати проекти, що перемогли торік на наших відборах. Аби проводити такі конкурси й надалі, повинні отримати з бюджету хоча б 700 мільйонів. Запровадили світову практику повертати гроші іноземним виробникам, які знімають фільми в Україні. Маємо борги.

Відхилили запропоновані Мінкультом норми

27 лютого відбулося засідання колегії за участі міністра культури Євгена Ніщука, голови Держкіно Пилипа Іллєнка, директора Інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, директора столичного "Мистецького арсеналу" Олесі Островської-Лютої та інших діячів культури.

Запропоновані Мінкультом норми патріотичних фільмів, серіалів та анімації колегія відхилила. Протягом місяця має розглянути новий документ.

— Ми не дублюємо функцій і не змагаємося з Держкіно, — заявив міністр культури Євген Нищук, 45 років. — Проводитимемо конкурси не просто на хороші фільми, а задаватимемо їм актуальну для держави тематику. Маємо розробити для всіх гравців кіноіндустрії прозорі механізми доступу до державних коштів. Найголовніше — зберегти динаміку розвитку українського кіно. Торік відбулося його відродження.

2017 року в прокат вийшли 33 вітчизняні фільми.

Зараз ви читаєте новину «"Любити батьківщину на замовлення — це повернення в Радянський Союз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути