пʼятниця, 21 квітня 2017 06:30

"Влітку сказали: підписуйте контракт, або звільнимо"

"Влітку сказали: підписуйте контракт, або звільнимо"
Артисти Дніпропетровщини пікетували облраду. Фото: dniprograd.org

Артистам театрів Дніпропетровщини зменшили зар­платню на третину. Технічному персоналу — підвищили. Це працівники, які займаються підготовкою костюмів і декорацій. А також сантехніки, електрики й прибиральниці.

— У зв'язку зі збільшенням мінімальної зарплатні до 3,2 тисячі гривень техперсонал театрів автоматично став отримувати більше. На цей рік фінансування закладів культури з обласного бюджету зросло лише на 10 відсотків. Тому ставки зрівнялися, — розповідає керівник обласного управління культури Наталія Першина, 39 років.

— Проголосувати за підвищення зарплати артистам депутати зможуть не раніше липня — на черговій сесії. До цього потрібно оптимізувати видатки на театри з обласного бюджету. Серед ідей — прибрати з установ культури технічний персонал. Їхню роботу могли б виконувати аварійні служби.

— Працюю третій сезон. На зустрічі колективу з адміністрацією обласної ради пояснили, що скорочення відбулося через те, що директори всіх театрів Дніпропетровщини вчасно не подали документів про необхідний розмір дотацій із бюджету регіону, — розповідає кларнетист Дніпропетровської філармонії Максим Таран, 37 років.

— Наше керівництво говорить, що зробили все у встановлені строки. Колеги з інших регіонів кажуть, що із січня зарплати підвищилися.

Під стінами Дніпропетровської обласної ради артисти провели акцію протесту. Оркестр філармонії зіграв уривок з опери "Аїда". Принесли траурний вінок з написом "Похорон української культури".

— Усі працівники Дніпропетровської опери перейшли на контрактну форму роботи. Термін трудової угоди, яку нам запропонувало керівництво — один рік. Вибору не було. Влітку сказали так: підписуйте, або звільнимо. За допомогою закону про контрактну форму роботи в установах культури затвердили владу керівників. Можуть звільняти без пояснення. До цього музикант з театру міг піти лише через низьку кваліфікацію. Ситуація із зарплатнею ще більше закріпачила артистів. Змінити місце роботи — не вихід. У інших театрах регіону такі самі умови й дуже рідко з'являються вакансії. Змінити професію можна. Але відмінність між артистом театру й робітником заводу в тому, що перший може швидко здобути кваліфікацію другого. Навпаки — ні, — каже валторніст Дніпровського театру опери й балету 39-річний Олександр Кравець.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури" парламент прийняв 28 січня торік. На звернення профспілок про його антиконституційність відгукнулася уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Зробила конституційне подання на скасування закону. Із 30 січня його розглядає суд. Процес може тривати до трьох років.

Зараз ви читаєте новину «"Влітку сказали: підписуйте контракт, або звільнимо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути