пʼятниця, 28 травня 2010 03:20

Лесь Сердюк помер від раку легенів

Автор: фото з сайта www.vox.com
  Актор Лесь Сердюк розповідав про свою хворобу лише найближчим людям. У столичному театрі Франка продовжув грати в трьох спектаклях
Актор Лесь Сердюк розповідав про свою хворобу лише найближчим людям. У столичному театрі Франка продовжув грати в трьох спектаклях

28 травня у столичному театрі ім. Івана Франка прощатимуться з актором Лесем Сердюком. Він помер два дні тому від раку легень на 71-му році життя. Знявся в 120 фільмах. Найвідоміші — "Дума про Ковпака", "Як гартувалася сталь", "Легенда про княгиню Ольгу", "Гетьманські клейноди", "Тарас Бульба".

— Мені пощастило зніматися з Лесиком у серіалі "Роксолана", — розповідає київська актриса 43-річна Ольга Сумська. — Він зіграв головного яничара Османської імперії, захищав мене та моїх синів. Спершу здалося, що він колючий. Та це лише мобілізувало мої творчі сили. Лесь був закритим, самокритичним і вибагливим до колег. Не любив халтури, завжди казав правду в очі. Кілька разів критикував і мене, але справедливо. Часто приводив на зйомки свою дружину. Я нічого не знала про його особисте життя, але чула, що в них у родині була якась драма.

Лесь Сердюк прийшов у театр Франка після 60. Доти чотири роки працював у театрі ім. Лесі Українки, потім на кіностудії Довженка.

— Мене вразила його робота у спектаклі "Одруження" за Гоголем. Лесь і раніше був струнким, як кипарис. А під час роботи над цим спектаклем ще більше схуд. Хворів та грав неперевершено. Хотів поставити моновиставу, але не встиг.

"Одруження" — остання вистава, в якій грав Лесь Сердюк. Її прем"єра відбулася торік 4 квітня. Брав участь ще в двох спектаклях "франківців".

— У нього вже діагностували рак, але він нікому не розповідав про хворобу. Про це знали лише ті, хто тісно з ним спілкувався, — каже актор Богдан Бенюк, 53 роки. — Не терпів, коли йому робили поблажки. Часто бував у лікарні, але вчасно приходив на всі репетиції. Чотири місяці тому попросив, щоб на його роль взяли іншого актора. Запропонував Володимира Коляду.

Актор 66-річний Михайло Голубович знав Леся Сердюка з 1967-го.

— Познайомилися під час зйомок фільму "В"язні Бомону". Він тоді молодим, гарним був. Християнська душа, порядний, добрий, працьовитий. Був відкритим, з усіма знаходив спільну мову.

У Леся Сердюка залишилися донька Анастасія, від першого шлюбу з актрисою Іриною Буніною, та син Лесь — від другої дружини Асі. Кажуть, донька майже не спілкувалася з батьком після його розлучення.

Леся Сердюка поховають у п"ятницю на Байковому кладовищі.

Зараз ви читаєте новину «Лесь Сердюк помер від раку легенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути