пʼятниця, 16 липня 2010 02:43

"Коли почалася злива, половина втекла додому"

Минулими вихідними на Співочому полі у Києві відбувся етнофестиваль "Країна мрій". Працювали понад 10 майданчиків. На них співали автентичні народні колективи, вчили танців народів світу, читали вірші, продавали рушники, вишиванки та глиняний посуд.

Вокаліст гурту "Мандри" 38-річний Фома представив свій проект "Український панк-шансон".

— Виступив краще, ніж очікував, — каже Фома. Він у вишиванці, чорних брюках на підтяжках. — Проекту вже рік. Спеціально для фестивалю Олег Скрипка попросив мене збільшити кількість музикантів. До гітари та акордеону додали скрипку і жіночий бек-вокал. Програма кругом має успіх. Уперше з нею виступали на чемпіонаті світу Кубка УЄФА з жіночого футболу в Гельсінкі. Після виступу збірна виграла 1:0 у команди Фінляндії, хоча програвала до цього весь час. Потім говорили про нас: "Ці пацани приносять перемогу". Навесні виступали на Берлінському та Каннському кінофестивалях.

Музикант планує видати диск "Фома-шансон". Із "Мандрами" він виступав на першій "Країні мрій" 2004-го.

— Це головний етнофестиваль країни. Він став зразком для інших етнічних фестивалів, які почали після нього з"являтися. "Країна мрій" має чіткий формат — тут присутня тільки традиційна культура. Зараз модно називати фестивалі фольклорними, але на них можна побачити різні музичні стилі, далекі від фольклору.

Каже, на цьогорічному заході виникли кілька технічно-організаційних проблем.

За концерт Кіркорова готові платити 500 євро

— На фестиваль уперше почали продавати квитки. Через це утворювалися величезні черги. Над музикантами й організаторами трохи познущалася природа. Дощ залив усю сцену, намочив апаратуру. Треба було чекати, щоб підсохло. Олег Скрипка із "ТопОркестром" вийшли грати циганські пісні без мікрофонів. Виступ без електрики вийшов природним і народним. Музиканти довели, що не залежать від техніки.

Квитки на "Країну мрій" коштували 30–50 грн. Діти та пенсіонери проходили безкоштовно. Фестиваль відвідали понад 20 тис. людей.

— На кількість відвідувачів більше вплинула погода, ніж платний вхід, — переконує Фома. —  Коли першого дня почалася злива, половина втекла додому. Платити за фестиваль — це нормальна практика, європейський підхід. Бо в нас звикли, що все дають на шару. Хоч за концерт Кіркорова готові платити 500 євро.

17–18 липня Фома з "Українським панк-шансоном" виступить на "Країні мрій" у Львові. Також там зіграють "Воплі Відоплясова", "Чоботи з бугая", гурт родини Тафійчуків. Фестиваль відбудеться в місцевому Шевченківському гаю. Квитки продаватимуть по 35 грн.

На "Свіржі буде три сцени"

23–25 липня на Львівщині в селі Підкамінь учетверте відбудеться однойменний етнофестиваль. Виступлять гурти "ТіК", "Юркеш", білоруси "УНІА". Вхід коштуватиме 25–35 грн.

30 липня–1 серпня — фестиваль культур народів світу "Свірж" у гірськолижному комплексі "Вишгород" на березі Київського водосховища. Діятимуть три сцени. На них виступлять гурти "АтмАсфера", "Тельнюк: Сестри", Катя Чілі. Вартість квитка на три дні коштуватиме 210 грн.

21–24 серпня — історично-музичний фестиваль "Стародавній Меджибіж" у фортеці "Біла либідь" у селищі Меджибіж на Хмельниччині. Вхід — від 30 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Коли почалася злива, половина втекла додому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути