вівторок, 28 травня 2019 07:41

"Книжковий Арсенал" зібрав 150 українських видавництв

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Юний відвідувач ”Книжкового Арсеналу” на стенді видавництва ”КМ-Букс” роздивляється книжку ”Щоденник слабака”. В ній американський письменник Джеф Кінні дає поради учням молодших класів щодо перших днів у середній школі
Юний відвідувач ”Книжкового Арсеналу” на стенді видавництва ”КМ-Букс” роздивляється книжку ”Щоденник слабака”. В ній американський письменник Джеф Кінні дає поради учням молодших класів щодо перших днів у середній школі

Дитячу книжку "Політика для початківців" представники видавництва "Книголав" подарували президенту України 41-річному Володимиру Зеленському. У четвер прийшов на IX Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал". 22–26 травня проходив у київському "Мистецькому Арсеналі".

— Володимир Зеленський завітав саме до дитячої зони, — каже виконавча директорка видавництва "Книголав" Ірина Краснокутська, 35 років. — Ми захотіли подарувати книжку для його дітей. Щоб вони краще розуміли, чим буде займатися батько. Це переклад з англійської. Дуже інформативне видання. Пояснює, для чого потрібен президент.

У залі "Сфера" аншлаг — не вистачило сидячих місць для всіх охочих. Свою другу книжку "Франческа. Володарка офіцерського жетона" презентує український письменник 41-річний Дорж Бату. Справжнє ім'я — Андрій Васильєв. Народився в місті Улан-Уде Республіки Бурятія в Росії. Працював журналістом в Україні. Нині живе в США. Він оператор корекції траєкторій Центру керування польотами в космічному агентстві НАСА.

— "Франческа. Володарка офіцерського жетона" — це продовження торішнього хіта, збірник історій робочих буднів у НАСА, — розповідає співробітник київської книгарні "Видавництва Старого Лева" 35-річний Андрій Овчарук. — Головні герої — сам Андрій Васильєв, його напарниця сицилійка Франческа та їхні колеги. Це ніби художньо оброблений репортаж. Автор із гумором описує цікаві моменти й курйозні ситуації, які з ним відбуваються мало не щодня. Подає зразки американської демократії — у його творах відчувається дух Сполучених Штатів. За словами Бату, їхня служба безпеки постійно перевіряє його тексти, просять не розказувати якісь конфіденційні речі. Другу частину всі беруть, бо в захваті від першої. Я не знаю жодної людини, яка би прочитала "Франческу" і їй не сподобалося. Друга книжка вдвічі товстіша за першу — 600 сторінок. Але продаємо так само, за 150 гривень.

Також популярне наше видання — "Юкрейнер. Країна зсередини". Це частина мультимедійного проекту письменника, журналіста, мандрівника Богдана Логвиненка. З 2016-го він із командою їздить різними регіонами України. Знаходять історії успіху місцевих жителів, гарні приклади того, як працюють невеличкі об'єднані територіальні громади. Або просто цікаві місця, як Чорнобиль, заповідник Асканія-Нова, Вилкове на Одещині — українська Венеція. Тобто бувають в особливих куточках, які можна добре показати і українцям, і іноземцям. Пишуть про це репортажі, фотографують, записують відео. Сайт проекту перекладено вже на більш як 10 мов. Такі видання популярні на Заході. Можна купувати як подарунок, як лише розглядалку. А можна — як величезний масив знань. За кожним фото — ціла історія. Коштує 400 гривень.

Найбільший хіт продажів харківського видавництва "Фоліо" — світовий бестселер "В оточенні ­ідіотів" шведського психолога Томаса Еріксона. Коштує 190 грн.

— Це книжка про те, як зрозуміти людей. Бо багато хто думає, що насправді вони найрозумніші, а всі інші ідіоти, — каже директор фірмового магазину видавництва 29-річний Олександр. — Покупців інтригує вже сама назва. До того ж, видання на нашому стенді придбав Петро Порошенко. Це сприяло новому сплеску зацікавлення.

Також розходиться нова книжка київського науковця й дослідника історії міста Стефана Машкевича "Киев 1917–1920. Том 1. Прощание с империей".

Мер Львова 50-річний Андрій Садовий зізнається, що за 2 дні фестивалю витратив 1,5 тис. грн.

— Найкращий подарунок — це книжка, каже Андрій Іванович. — Я завжди вибираю одну і максимально розповсюджую її. Торік я всім дарував "Браму Європи" Сергія Плохія, а цього року роботу іншого американського історика Тімоті Снайдера — "Двадцять уроків ХХ століття" про тиранію. Я її і під час виборчої кампанії багатьом дарував. Щоб люди розуміли, що комунізм і фашизм — це не історія. Може переродитися й зараз, якщо ми будемо байдужими.

Класна книжка "Про це говорять лише з кроликами" Анни Хьоґлунд — для людей, які часто бувають самотніми. А кожен політик є таким насправді.

Зустріч із письменником Василем Шклярем і командою стрічки "Чорний Ворон" завершується показом першого тизера екранізації. Зала аплодує. Режисер 43-річний Тарас Ткаченко наголошує: фільм і книга не схожі. Тому ті, хто подивиться картину, абсолютно не звільняються від обов'язку прочитати книгу.

— Тепер ми дуже мало купуємо на "Арсеналі", — говорить письменник і перекладач 25-річний Остап Українець із Івано-Франківська. — Це все везти додому через половину України. Тому тільки точково.

Цього року придбав науково-фантастичний роман "Темний ліс" — другу частину трилогії "Пам'ять про минуле Землі" китайського письменника Лю Цисіня. Взагалі один із перших на сучасному ринку художніх перекладів із цієї країни.

Також купив "Історію європейської ментальності". Ця книжка мусить бути в кожного українця. Структурована за темами і періодами. Розглядає основні періоди мислення європейської цивілізації — античність, середньовіччя, новий час. Через сприйняття тіла, сім'ї, смерті, сексуальності тощо. Фундаментальна робота, яка може заповнити прогалини в розумінні навіть не історії Європи, а саме психології.

У суботній вечір на стенді "Коронація слова" розглядає книжки акторка 47-річна Римма Зюбіна.

— Я вже третій день на "Арсеналі". У перший на "Радіо Культура" читала сучасну і класичну поезію українських та світових авторів. У другий день була модератором автограф-сесії дитячих письменників. А сьогодні о третій годині на вуличній сцені ми читали листи політв'язнів та їхніх родичів. І бачите, в якій порі я уходжу. Боже, я дядькові сказала, що припаркувалася на три години, а зараз уже восьма.

Вчора купила, мабуть, півтора метра книжок. Ледь дотягла до машини, бо паркуюсь далеко. Наприклад, у рекомендаціях знайшла шведське видання "Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо". Ми справді зараз в Україні — особливо присутні тут — потерпаємо від депресії, яка накриває нас через результати виборів. Ця книжка говорить все­світу, що не все так погано. Якщо людство подолало багато глобальних проблем — хвороби, безграмотність, екологічні катастрофи — то ми зможемо вижити далі. Мені дуже важливо це почитати. Попри все, я дивлюся на життя оптимістично, але хочеться підтвердження розумних людей у розумних книжках.

Цього року на "Книжковому Арсеналі" представили свою продукцію 150 українських видавництв.

Зараз ви читаєте новину «"Книжковий Арсенал" зібрав 150 українських видавництв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути