Ексклюзиви
пʼятниця, 12 серпня 2011 05:45

Книжки продають на автозаправках

Автор: фото: Андрій Бомчик
  Учасниця літературної школи Світлана Лобанова разом із 24 іншими молодими письменниками 6 днів провела у селі Колочава на Закарпатті
Учасниця літературної школи Світлана Лобанова разом із 24 іншими молодими письменниками 6 днів провела у селі Колочава на Закарпатті

Шість днів на туристичній базі поблизу озера Синевир на Закарпатті тривала ІІ Літня літературна школа. Серед викладачів були письменники Олександр Ірванець, Антон Санченко, дизайнер Ілля Стронґовський, видавець Завен Баблоян. Розповідали авторам, як видати власну книжку.

— Якби не школа, не дізналася б стільки жахіть про наш книжковий ринок, — каже львів'янка Сусанна Барабанова, 21 рік. — За видання автори отримують нещасні тисячу-півтори гривень. З молодими підписують договори, які обдирають їх до нитки. Якщо колись щось видаватиму, без консультації юриста не підпишуся на жодному папірці.

— Літературний дебют доволі ризикований для видавництва, — пояснює видавець 40-річний Завен Баблоян. — За перший твір невідомий автор великих грошей відразу не отримає. З кожної проданої книжки йому відраховують 5 відсотків. Якщо наклад тисячу примірників, а вартість видання 20 гривень, то за кожну письменник отримує по гривні. Відомим авторам відраховують 7–10 відсотків. Стільки може отримати і менш іменитий письменник, якщо наклад його книжки перевищить 10 тисяч.

У літературній школі взяли участь 25 письменників від 18 до 28 років.

— Ірванець мені запам'ятався не своїми лекціями про закони вибудови сюжету, а жартами про білявок. Він їх знає неймовірно багато, — каже Дар'я Денисевич, 19 років. — Найкрутіші лекції були у Стронґовського, особливо про тенденції в українській літературі.

Їх книжковий дизайнер 29-річний Ілля Стронґовський виділив три.

— Кільком українським книжкам вдалося потрапити на розкладки в метро та в кіоски преси. Це "Залишенець" Василя Шкляра та "Записки українського самашедшого" Ліни Костенко. Раніше там нічого, крім російської масової літератури, не було. Багато книжок "Видавництва Старого Лева" продають на автозаправках. Цікаво й те, що літературні фестивалі перебирають на себе роль видавництв. До поетичного фесту "Меридіан Черновіц" готують шість видань. Серед них — "Лексикон інтимних міст" Юрія Андруховича.

У вересні на Форумі видавців у Львові планують презентувати альманах із творами учнів і викладачів школи.

Зараз ви читаєте новину «Книжки продають на автозаправках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути