неділя, 08 липня 2007 17:19

Катерина Ющенко годувала півня на "Країні мрій"

  Дружина президента Катерина Ющенко на фестивалі ”Країна мрій” годує півня Графа львів’янки Ольги Наливайко
Дружина президента Катерина Ющенко на фестивалі ”Країна мрій” годує півня Графа львів’янки Ольги Наливайко

Учора закрився 4-й Міжнародний етнічний фестиваль "Країна мрій". Він проходив на Співочому полі у Києві. Там виступали 200 фольклорних колективів із дев"яти країн. Було сім сцен — головна, кобзарська, танцювальна, театральна, Зелена галявина, на якій співали фольклорні колективи. На пересувній сцені "Фіра" виступав етнічний гурт "Фанфаре Оркестра" з Одеси. Ще була сцена під стінами лаври — для етногуртів.

У п"ятницю о 15-й годині біля Андріївської церкви фестиваль відкрили запаленням факела. Ініціатор "Країни мрій" 43-річний співак Олег Скрипка прийшов із вагітною дружиною Наталею. Від церкви всі рушили "купальською ходою" до Співочого поля. Скрипки йшли в голові колони, зупиняючись на включення телебачення. Фестиваль показували у прямому ефірі на "Першому національному".

— Я хотів би, щоб "Країна мрій" проводилася і через сто років, — каже Олег Скрипка. — Українських етнічних колективів стає все менше. Ми є свідками зникнення традицій.

На мотоциклі з лисим байкером їде одягнена мавкою 58-річна співачка Ніна Матвієнко.

У центрі Києва частково перекрили рух. На зеленому горбатому запорожці без даху їдуть письменники брати Дмитро та Віталій Капранови. Потім на капоті машини вони продавали книжки свого видавництва "Зелений пес". По дорозі до Співочого поля стоїть багато наметів — торгують національним одягом й інструментами. З їжі пропонують сосиски і картоплю по 10 грн. Стільки ж коштує люля-кебаб.

Біля лаври колону зустрічає дружина президента Катерина Ющенко, 45 років, у вишиванці. Її фонд "Україна 3000" дав гроші на фестиваль. Біля входу до лаври співають народну пісню молоді хлопці. Один чорнявий починає цілувати всіх жінок, що стоять поруч, у щоку. Другою цілує дружину президента.

— Ой, як приємно, — розцвітає вона.

Дехто прийшов із грудними дітьми

Потім до Катерини Ющенко підходить 48-річна львів"янка Ольга Наливайко, яка привезла на фестиваль власного півня на кличку Граф. Птах упродовж усього свята сидів у жінки на плечі. Катерина Ющенко годує його зерном, а потім рушає до головної сцени. Біля неї один охоронець у чорному, іще вісім ідуть у натовпі. Упродовж усього свята дружину президента супроводжував 46-річний директор столичного дитячого видавництва "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га" Іван Малкович.

Дійство у перші два дні підмочив дощ. Другого дня було найменше людей, адже Співоче поле перетворилося на калюжу. Дехто ховався під парасолями та в наметах. За день вісім разів була злива. Тому французький гурт "Ред Кардель" не зміг вийти на сцену під стінами лаври і почав концерт у наметі. Глядачів зібралося близько трьох сотень. У найбільшу зливу виступала київська "ДахаБраха".

Переважна більшість людей прийшли на фестиваль у вишиванках. Дехто — з грудними дітьми. Було дуже багато молоді й не менше — людей похилого віку як із Києва, так і з областей.

На другий день фестивалю виступали переважно закордонні гурти.

— А де ви взяли таку вишиванку? — питає англійською білява лідерка фінського етнічного гурту "Варттіна" Йоганна Віртанен у журналіста "ГПУ". — Ми свій вишитий одяг робили самі. У нас він майже не продається, а тут чи не всі у традиційному одязі. Де його можна купити?

Угорський гурт "Ансельмо Крю" співав на кількох мовах. Але рідною — жодної пісні.

— Не вистачило часу, — пояснює лідер гурту угорською через перекладача. — Але ми послухали українську мову і вже домовилися, що наступну пісню запишемо українською. Ми встигли посмакувати ваші вареники, а сало на нас ще чекає.

На Співочому полі були виставлені намети, де продавали їжу різних національних кухонь.

46-річний лідер гурту "Карпатіяни", громадянин Великої Британії Юрій Балюк, чудово володіє українською.

— Обожнюю Україну, — каже він. — Хоча мене тут сприймають як іноземця. Іноді не розумію, що мені кажуть, бо я не знаю російської, тільки українську. За півтора року був в Україні 16 разів.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Ющенко годувала півня на "Країні мрій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути