Ексклюзиви
вівторок, 16 грудня 2008 16:29

Картини Христини Кущ-Катракіс є в Клінтона

12 грудня в столичному Українському домі відкрилася виставка 28-річної Христини Кущ-Катракіс. Роботи художниці є в колекціях актрис Анджеліни Джолі, Тіни Тернер, Софі Лорен, екс-президента США Білла Клінтона.

— Це перша виставка на Україні, — каже українською з американським акцентом Христина. — До того я мала спільні виставки з українськими майстрами.

9 років художниця живе в Америці. Востаннє була в Україні 2004-го. У США вона є художником голлівудських фільмів. Найвідоміші — стрічки "Не займайте мента, що спить" та "По дорозі до Америки" французького режисера Мері Ламберт.

До Українського дому Кущ-Катракіс заїжджає на білому коні. На ній — червона сукня і шапка-будьонівка із цінником.

— Купувала на Андріївському узвозі, а етикетку забула відірвати, — сміється. — Сама придумала сценарій, боялася, що кінь посковзнеться на сходах. Але все нормально, він — молодець.

Художниця сідає за стіл поруч із художнім керівником театру ім. Франка Богданом Ступкою, 67 років. Тулиться до нього, обіймає за плечі. Ступка каже, йому подобаються молоді дівчата.

— Навесні в театрі покажемо прем"єру вистави "Дві квітки кольору індиго" про двох художниць — Катерину Білокур і Фріду Калло, — повідомляє він. — Над нею працює режисер Олександр Білозубов. А художником буде Кущ-Катракіс.

— Я півроку жила в Мехіко, ходила до музеїв, відвідала будинок, в якому жила Фріда Калло, — розповідає художниця. — У дитинстві мріяла бути такою, як Фріда. Хотіла, щоб у мене було багато залицяльників.

Прапрадід художниці Ксенофонт Катракіс писав ікони та фрески на острові Крит у Греції. Родина виїхала із СРСР 1944-го, коли із країни почали депортувати греків. Спочатку жили в Криму, згодом — на Кавказі, Польщі, Угорщині. Батько Христини Анатолій змушений був змінити грецьке прізвище Катракіс на Кущ. Анатолій Кущ є автором скульптур на майдані Незалежності в Києві.

Каже, не винен у тому, що його донька вродилася талановитою.

— То все вина моєї жінки, — говорить Кущ. — Здається, Христина із першого дня життя не розлучалася із пензлем. Одного разу поїхали із нею в Грузію до друзів. Їй тоді було чотири роки. Поки ми пили вино, Христина всі стіни будинку розписала. Малювала голих вершниць.

Художник Сергій Поярков, 43 роки, прийшов познайомитися з Катракіс.

— Віктор Пінчук обіцяв нас познайомити. Казав, вона класна художниця, — говорить Поярков. — Бачу, він правий. Зараз мало художників, в яких відчувається рука майстра. Намазали, наляпали — готово. А вона детально промальовує кожну деталь.

На виставці представлено 49 картин. Ціни від $5 тис. Найдорожча "8 березня, або Катання червоного коня" коштує $100 тис. Там зображена донька американського паперового магната Ліза Коннор та її кінь Джексон. Христина малювала на замовлення Коннора. Він віддав за полотно $100 тис. На них художниця створила клуб молодих сценографів. За місяць магнат подарував це полотно Кущ-Катракіс.

— Мені подобається на її полотнах море, — каже 44-річний співак Олег Скрипка. — Воно не холодне, як у Айвазовського, а тепле, літнє. Хочеться в ньому скупатися. — До Скрипки підходить офіціант, наливає в келих біле сухе вино "Інкерман". — Раніше не розбирався в живописі, а от тепер доріс до нього. Маю вже 10 робіт. Жаль, що мій будинок — маленький, більше не вміститься.

Каже, хотів би купити картину Катракіс "Метелик". На ній зображений сивий чоловік із цигаркою за вухом, який дивиться на море. Над ним летить метелик.

— А мені залиш "Цицьку"! — кричить до художниці міністр культури Василь Вовкун, 51 рік. На картині намальовано оголені жіночі груди. — І ще взяв би собі "Амазонок". Люблю пишних жінок.

На полотні "Амазонки" намальовано двох голих жінок. Одна їде на коні, друга — розглядає її в бінокль. У них повні стегна, обвислі груди і живіт.

За три дні адміністрація Українського дому попросила Христину перенести її роботи із центральної зали до іншої. На свято Миколая у центральній залі відбуватимуться урочистості за участі президента Віктора Ющенка.

Виставка триватиме до 18 грудня. Вхід — 10 грн.

Зараз ви читаєте новину «Картини Христини Кущ-Катракіс є в Клінтона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути