Ексклюзиви
пʼятниця, 18 листопада 2011 00:15

Картини світяться в темряві

Автор: фото: Павло Паламарчук
  Свої світлові картини львів’янин Дмитро Дітковський пише на чорній джинсовій тканині. Їх можна побачити на фестивалі ”Львів Люмінес” до 19 листопада
Свої світлові картини львів’янин Дмитро Дітковський пише на чорній джинсовій тканині. Їх можна побачити на фестивалі ”Львів Люмінес” до 19 листопада

— В Америці напрям психологічного мистецтва почався в 1960-х. За 10 років хвиля припинилася. А у Львові флюроарт лише розвивається. Добре, що таке мистецтво не зникло, — каже американський художник Джек Беллз, 65 років, на відкритті фестивалю "Львів люмінес".

У залі темрява. Видно лише полотна, підсвічені ультрафіолетовими лампами. Виставка займає недобудований горішній поверх бізнес-центру "Емеральд" неподалік центру Львова.

— Дехто думає, що таке можна малювати тільки під травкою і під транс, — каже львівський художник Артур Кльован. — Різну бєлєбєрду, яка буде світитися — зірки, космос, планети — може й можна. А серйозні 5-метрові роботи — тільки при ясному розумі. Працювати треба в темряві. Набираєш пензлем фарбу і по тканині наче світлом малюєш. Тому таке мистецтво називають світловим.

Участь у фестивалі взяли 15 художників.

— Ці роботи — виставкові, їх не продаю. Малюю картини на замовлення — ціни від 100 доларів і більше, — каже львів'янин 29-річний Дмитро Дітковський. Виставив п'ять робіт із космічними та етнічними мотивами. — На полотно розміром 4 на 2 метри йде понад літр фарби. Банка 50 міліграмів коштує із 20 гривень. Часто картини через інтернет замовляють європейські бізнесмени для оздоблення кав'ярень і клубів.

— Класно, мало того що картини підсвічені — ще й одяг світиться, — каже 20-річна Ольга Плай подрузі. Її біла куртка та блакитні джинси відсвічують зеленим.

— Тільки широко не смійся — зуби не світяться. Наче беззуба, — каже її подруга Аліна Читайло, 20 років. — І взагалі, ідемо звідси — очі від такого світла втомлюються швидко. — Відвідувачки прямують до виходу. Дорогою перечіплюються через поролонові матраци, розкидані залою.

Триватиме фестиваль до 19 листопада. Вхід — 15 грн.

Зараз ви читаєте новину «Картини світяться в темряві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути