вівторок, 04 грудня 2018 06:35

Історія сина й батька — нетипова тема для драматургії

Автор: WWW.TEATR.CN.UA
  Перша сцена вистави ”Вій. Докудрама” Чернігівського театру імені Тараса Шевченка відбувається у міжміській маршрутці. Двоє французів приїздять в Україну на весілля, за сюжетом
Перша сцена вистави ”Вій. Докудрама” Чернігівського театру імені Тараса Шевченка відбувається у міжміській маршрутці. Двоє французів приїздять в Україну на весілля, за сюжетом

Найкращою драматичною виставою минулого року назвали "Вій. Докудрама" Чернігівського театру ім. Тараса Шевченка. Церемонія нагородження Першого всеукраїнського театрального фестивалю-премії "Гра" відбулася в київській опереті. Переможці отримали по 50 тис. грн на нові постановки.

— Двоє французів приїздять в Україну на весілля дівчини, з якою познайомилися в інтернеті, — переповідає сюжет спектаклю "Вій. Докудрама" режисер Андрій Бакіров, 57 років.

— Іноземці вражені реаліями нашої глибинки. Головна сцена — коли люди з села розповідають страшні байки про Голодомор, війну, Чорнобиль, сучасні проблеми. Європейці щось розуміють, щось ні. У кінці один із них молиться за весь український народ. Для мене ця історія про необхідність каяття. Поки ми не визнаємо свої страхи, провину, не звільнимося — буде погано.

У фінал премії "Гра" потрапили спектаклі 12 театрів. Їх відзначили в шести номінаціях.

Як найкращу виставу для дітей нагородили постановку "Ангелик, що загубив зірку" Чернігівського театру ляльок ім. Олександра Довженка.

— Молодий янгол вішав зірку на небо. І вона впала в зоопарк, — розповідає художниця-постановниця вистави Олена Загребіна, 35 років. — Там господарює жадібний директор. Він не годує звірів, знущається з них, думає тільки про наживу. Не хоче віддавати янголові зірку, намагається продати її. Хотіли, аби юні глядачі зрозуміли, що гроші — не найголовніше в житті. Для декорацій та костюмів використали малюнки мого 9-річного хрещеника.

Особливу відзнаку журі дало постановці "Тату, ти мене любив?" київського театру "Золоті ворота".

— Це одна з наших найбільш продаваних вистав. Побувала на фестивалях у Білорусі, Німеччині, запрошують у Польщу, — каже художній керівник "Золотих воріт" Стас Жирков, 32 роки. — "Тату, ти мене любив?" до цього обходили преміями. Тільки за роль другого плану Антон Соловей отримав "Київську Пектораль". За сюжетом, помирає чоловік. Його три доньки вирішують продати батьків будинок. А син звільнився з поліції і хоче там жити. У снах д о нього постійно приходить батько. І син питає: "Тату, ти мене любив?" Бо не встигли на цю тему поговорити. Постановка — про моє покоління, яке було віддалене від батьків. Це наслідок радянського виховання. Історія сина й батька — нетипова тема для драматургії. Для мене це дуже особиста розповідь. Я з батьком практично не спілкуюся, вистава — спосіб поговорити з ним.

Найкращою музичною виставою в жанрі опери/оперети/мюзиклу назвали барокову оперу "Дідона та Еней". Журі відзначило диригента і звучання оркестру. Половину грошової премії цієї номінації — 25 тис. грн — дали Олександрі Студзінській за роль Жанни д'Арк у виставі "Біла ворона" Миколаївського театру драми та музичної комедії.

Як найкращу виставу камерної сцени нагородили "Віталіка" київського Дикого театру. Найкраща експериментально-пошукова вистава — "Гамлет" Івано-Франківського театру Івана Франка. Спектакль грають у підвалі.

У номінації "Краща хореографічна/балетна/пластична вистава" переможця не визначили.

Зараз ви читаєте новину «Історія сина й батька — нетипова тема для драматургії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути