пʼятниця, 19 травня 2017 00:55

І для нацистів, і для комуністів головний ворог — діти

Автор: ФОТО З САЙТА www.unian.net
  Грузинський актор Іраклі Апахідзе (ліворуч) у фільмі ”Чужа молитва” грає голову єврейської родини. Під час Другої світової його дітей від нацистів врятувала кримська татарка
Грузинський актор Іраклі Апахідзе (ліворуч) у фільмі ”Чужа молитва” грає голову єврейської родини. Під час Другої світової його дітей від нацистів врятувала кримська татарка

— Показуємо радянську владу, а маємо на увазі нинішню російську. Хоча в усьому фільмі жодного разу не звучить слово "Росія", — каже режисер Ахтем Сеїтаблаєв, 44 роки.

18 травня в український прокат виходить його історична драма "Чужа молитва".

Стрічка розповідає про кримську татарку Саїде Аріфову. Під час Другої світової в Бахчисараї вона врятувала від нацистів 88 єврейських дітей. Видавала їх за татар. Вихователька дитячого будинку вчила малюків мусульманських звичаїв, молитов.

1944 року під час депортації сталінським режимом кримських татар Саїде знову довелося рятувати своїх вихованців. Доводити, що насправді діти — євреї.

— І для нацистів, і для комуністів головний ворог у фільмі — діти, — продовжує Ахтем. — Тільки для одних — це євреї, а для інших — кримські татари. Власне, історія про те, що у всіх війнах страждають саме діти, літні люди й жінки.

Саїде Аріфова не змогла уникнути депортації в Самаркандську область Узбекистану. До рідного Криму повернулася за незалежності України. 2007-го померла в 91 рік.

Головну роль у фільмі "Чужа молитва" зіграла київська акторка 23-річна Лілія Яценко.

Кошторис стрічки — 31 млн грн. Це спільне виробництво України, Ізраїлю та Грузії.

— Кримські ландшафти на півострові через російську окупацію знімати було неможливо.

Подібні краєвиди знайшли в Грузії. В одному з печерних комплексів ми знімали Чуфут-Кале. Напередодні пройшов дощ, і на одному камені утворилася карта в формі України з Кримом. На великому екрані це чітко видно. Навмисне так зробити було би неможливо, — додає Ахтем Сеїтаблаєв.

2013 року режисер випустив історичну драму "Хайтарма" про депортацію кримських татар. В окупованому росіянами Криму цей фільм заборонений для показу.

Під Києвом побудували макет Донецького аеропорту

242 дні — з травня 2014-го по січень 2015 року — українські військові тримали оборону Донецького аеропорту проти бойовиків ДНР. Загинули понад 200 наших бійців. Режисер Ахтем Сеїтаблаєв завершує роботу на фільмом "Кіборги", присвяченим захисникам Донецького аеропорту.

— Для 99 відсотків бійців це був квиток в один бік. Чесно кажучи, не до кінця розумію, що рухало людьми, які відважувалися йти захищати аеропорт. Психологи називають подвигом свідомий вчинок, зроблений всупереч інстинкту самозбереження, — каже Ахтем Сеїтаблаєв.

В основі сюжету "Кіборгів" двотижневе бойове чергування у вересні 2014-го під час оборони аеропорту ім. Сергія Прокоф'єва. Головний герой — 20-річний музикант із заможної родини на позивний "Мажор", який потайки від батьків утік на війну. Його зіграв студент Київського театрального Макар Тихоміров, 20 років.

— У фільмі багато вояків різного віку. Буде безліч розмов і конфліктів, пов'язаних із тим, навіщо вони тут. І яку країну хочуть побудувати. Шестеро героїв картини — "Мажор", "Серпень", "Гід", "Субота", "Марс" і "Старий" мають прототипів серед справжніх ветеранів АТО, з якими спілкувалася сценарист Наталія Ворожбит, — продовжує Сеїтаблаєв.

Для зйомок декорації аеропорту розміром 50 на 20 м побудували в селі Крюківщина Києво-Святошинського району. Сцени танкових боїв відтворили на Гончарівському полігоні поблизу Чернігова.

Прем'єра фільму "Кіборги" запланована на 6 грудня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «І для нацистів, і для комуністів головний ворог — діти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути