середа, 11 січня 2017 06:50

Гріхи людини забирає Півень

Автор: фото з особистого архіву Альберта Фельдмана
  Картина ”Малюк з півником” ізраїльсько-українського художника Альберта Фельдмана
Картина ”Малюк з півником” ізраїльсько-українського художника Альберта Фельдмана

— В іудейській традиції вважається, що Півень забирає гріхи людини. Напередодні релігійного свята Йом-Кіпур (день посту, каяття і відпущення гріхів. — ГПУ) здійснюють обряд Капарот. Півня тримають правою рукою, крутять над головою три рази і читають молитви, — розповідає художник 49-річний Альберт Фельдман про свою картину "Малюк із півником". У Музеї історії Києва відкрилась виставка живописця "Таке життя…"

— Хлопчик підходить до свого релігійного повноліття — 13 років — і має здійснити Капарот уперше. Раніше після ритуалу птицю різали й віддавали бідним, збільшуючи свої заслуги перед Судним днем. Сьогодні обряд став більш гуманним. Тварин у жертву не приносять, — продовжує Альберт Фельдман.

Художник народився в російському місті Перм. Емігрував в Ізраїль. З 2008-го живе в Києві.

— У моєму дитинстві не було ніякого єврейського культурного життя. Навіть синагоги. Лише у 1980-х відкрили недільну школу. Тому традиційні єврейські обряди здійснив дорослим. Герої на моїх картинах переважно вигадані. Але є портрет головного рабина України, мого духовного вчителя. Писав усупереч його бажанню. За іудейською традицією, це призводить до поклоніння образу, замість думок про Всевишнього. Також за фотографіями намалював колишнього прем'єр-міністра Ізраїлю Ґолду Меїр. Вона народилася в Києві, жила на вулиці Басейній. Її родина втекла від єврейських погромів, але попри це завжди з вдячністю відгукувалася про Україну. На робочому столі тримала макет Бессарабського ринку, де працювали її батьки.

За освітою Альберт Фельдман лікар-психіатр.

— Давно не працюю в медицині. Повернувся до спеціалізації, коли почався Майдан, а згодом війна на Донбасі. В Україні дефіцит військових психологів. Маю досвід такої роботи в Ізраїлі. Останні два роки практикую ізотерапію. Проводжу психологічну реабілітацію біженців і військових із зони АТО. За допомогою мистецтва люди виплескують свої емоції, відволікаються.

На виставці "Таке життя…" Альберт Фельдман представив 19 картин, написаних за останні три роки. Захід у Музеї історії Києва триватиме до 15 січня.

Зараз ви читаєте новину «Гріхи людини забирає Півень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути