вівторок, 07 березня 2017 07:20

Гнилицький малював віником і фарбою для підлоги

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Картину ”Штірліц” художник ­Олександр Гнилицький намалював 2002 року
Картину ”Штірліц” художник ­Олександр Гнилицький намалював 2002 року

Радянського шпигуна Штірліца зі спущеними штанами у червоних сімейних трусах намалював Олександр Гнилицький. Персональна виставка художника "Реальність ілюзії" відкрилась у київському "Мистецькому арсеналі".

— У нас це перша експозиція, присвячена герою сучасного мистецтва, — розповідає куратор музейного комплексу, мистецтвознавець 64-річний Олександр ­Соловйов. — Гнилицький працював у живописі, графіці, фотографії, скульптурі. Першим з українських митців почав робити відеоінсталяції. У своїх роботах звертається до масової культури. Дійовими особами робіт часто обирає кіноперсонажів. Серед них — Чебурашка, Крокодил Гена, Фантомас, Русалонька, Кощій, Франкенштейн. Кілька робіт Олександр Гнилицький присвятив Штірліцу, який був етичним ідеалом радянської людини. Актор В'ячеслав Тихонов, завдяки своїй харизмі, незворушному виразу обличчя, ідеально підійшов на цю роль. Гнилицький вдається до іронії й епатажу, зображуючи його. За сюжетом фільму "Сімнадцять миттєвостей весни" Штірліц був близький до провалу. Так само і СРСР поступово наближався до занепаду. Руки за головою розвідника ніби символізують, що він здається. Гнилицький перший 1992-го зняв художнє відео. Це була екранізація його поеми-акції "Спляча красуня у скляній труні". Вулицями Києва митці несли труну, в якій лежала художниця Наталія Філоненко. Часто художник малював усім, що траплялося під руку — віниками, фарбою для підлоги. Писав на полотнах без підрамників. На картині "Русалка" казкова жителька моря зображена з посохом. Її не пустили на якусь вечірку, бо вона не людина. Для цього йде на жертву — розрізає собі плавник, щоб мати ноги. В морській безодні розливається її кров.

Художник Олександр Гнилицький народився 1961-го у Харкові. Навчався у Київському художньому інституті. Один з яскравих представників "нової хвилі" українського мистецтва. Заявив про себе наприкінці 1980-х. З іншими митцями займали занедбані будинки в центрі Києва. Називалися художниками "Паркомуни" (від назви вул. Паризької комуни, зараз Софіївської. — ГПУ). Один із засновників і керівників творчої групи "Інститут нестабільних думок", що робила перші в Україні інсталяції сучасного мистецтва. Жив у Києві та Мюнхені. Помер від раку шкіри 2009 року.

Виставка Олександра Гнилицького "Реальність ілюзії" в "Мистецькому арсеналі" триватиме до 26 березня.

Зараз ви читаєте новину «Гнилицький малював віником і фарбою для підлоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути