Ексклюзиви
четвер, 21 травня 2020 05:01

Фільм "Земля блакитна, ніби апельсин" здобув дві головні нагороди

Фільм "Земля блакитна, ніби апельсин" здобув дві головні нагороди
Головна героїня документального фільму "Земля блакитна, ніби апельсин" - Ганна. Разом із двома доньками і двома синами живе в "червоній зоні" Донбасу. Знімають аматорське кіно про своє життя після початку війни. Фото: imdb.com

66 фільмів із 32 країн показали на XVII Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини "Докудейс ЮА". Тривав із 24 квітня до 10 травня. Через пандемію коронавірусу проходив у режимі онлайн — уперше серед українських фестивалів. Дві головні нагороди отримав український фільм "Земля блакитна, ніби апельсин" режисерки Ірини Цілик, 37 років. Переміг у міжнародному конкурсі й національному. Твор­ці одержали $1 тис. — 26,8 тис. грн.

Стрічка розповідає про родину із прифронтового містечка Красногорівка Донецької області. 36-річна Ганна сама виховує двох доньок і двох синів. Ховаються від обстрілів у підвалі. Знімають аматорське кіно про своє життя.

— Наша історія про невидимих для світу "маленьких людей", — говорить Ірина Цілик. — Незважаючи на обставини, борються за нормальне існування. Кіно допомагає героям по-іншому проживати травму війни.

Спочатку наша знімальна команда жила в місцевому гуртожитку. Ми всі здружилися, і якось Аня сказала: "Мені набридло, що живете чортзна-де. Будете в нашому домі. Знайдемо, як вас покласти". Так були значно ближче. Коли зуби чистяться, борщі варяться — і тут вже й камера.

Стрічка про те, що відбувається на Донбасі, але загалом мало зачіпає тему політики.

Головна героїня Ганна не бачила готової стрічки, бо хотіла подивитися на великому екрані. Домовилися, що приїдемо в гості, влаштуємо приватну прем'єру в неї на кухні з її дітьми. Нещодавно вона народила п'яте маля.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Земля блакитна, ніби апельсин" здобув дві головні нагороди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути