пʼятниця, 09 квітня 2010 07:42

Фільм з Остапом і Дмитром Ступками заборонили до показу

Автор: фото з сайта www.kinopoisk.ru
  Актори Остап і Дмитро Ступки в російському фільмі ”Ми з майбутнього-2” зіграли вояків УПА, які чинять звірства. Кінокритики кажуть, що фільм — слабкий, зроблений на політичне замовлення
Актори Остап і Дмитро Ступки в російському фільмі ”Ми з майбутнього-2” зіграли вояків УПА, які чинять звірства. Кінокритики кажуть, що фільм — слабкий, зроблений на політичне замовлення

Актори 42-річний Остап Ступка та його син Дмитро, 24 роки, знялися в російському фільмі, який заборонили ввозити в Україну. Стрічка "Ми з майбутнього-2" — історичне фентезі.

За основу режисер Олександр Самохвалов узяв битву 1944-го між військами Червоної армії та СС "Галичина". Подія відбулася поблизу села Броди Львівської області. Вона відома в історії як "Бродівський котел". Загони Степана Бандери зазнали тут поразки. Улітку 2009-го четверо чоловіків із Росії та України зустрічаються на реконструкції битви під Бродами. У розпалі гри четвірка потрапляє в минуле — у "Бродівський котел".

Прем"єра в Росії відбулася 18 лютого. Українське міністерство культури не дало дозволу на прокат фільму. Причина — розпал міжнаціональної ворожнечі, аморальність, суб"єктивне трактування історичних фактів.

Голова Державної служби кінематографії Ганна Чміль, 59 років, наполягала на підготовці міжнародного судового позову проти авторів стрічки. Однак від цього відмовилися.

— Ми зважили всі плюси і мінуси судового процесу і вирішили, що це лише підігріє інтерес до цього фільму, — каже Ганна Чміль. — Життя УПА, їхня поведінка перенесені з російського менталітету. На Галичині українські повстанці так не впивалися самогоном і не розстрілювали в ямі без суду і слідства.

Остап Ступка не зважає на ідеологічні особливості картини.

— Я стрічки не бачив. Не знаю, довкола чого стільки скандалу. Якщо ти актор, то мусиш працювати. Ідеологія — це одне, а робота і гонорари — інше.

Експерти кажуть, через заборону фільму прокатна компанія втратить $500 тис. В Україні російські стрічки зазвичай збирають 10% прибутку.


"Треба судовий позов і здоїть із них купу грошей"

Юрій Іллєнко, кінорежисер, 64 роки:

— Про акторів можу сказати — який батько, такий син. (Богдан Ступка зіграв у фільмі "Тарас Бульба", в якому експерти також вбачали антиукраїнські настрої. — "ГПУ"). Це ж треба, за гроші в таких фільмах грати! Я вже починаю сумніватися, що Ступки взагалі українці.


Мирослав Симчич, вояк УПА, 88 років:

— У мене телевізор тільки УТ-1 показує. Хороших фільмів про УПА не передають. Я цього фільму не бачив. До тих, хто грає в антиукраїнських стрічках, ставлюся як до зрадників. Фільми про УПА треба якнайбільше знімати, щоб молодь виховувати.


Богдан Бенюк, актор, член експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, 52 роки:

— Я не маю права засуджувати Ступок, нехай це роблять глядачі. Як член комісії дивлюся багато антиукраїнського кіно. Просимо телеканали, щоб не паплюжили національні почуття глядачів такими стрічками.


Інтернет-користувач під ніком ДимОК:

— Я считаю, что украинский народ сам способен за себя решить, что смотреть, а что — нет. И не нужно чиновникам за нас отвечать, превращая своей тупостью нашу страну в ту же Россию. Оставьте уже демократию в покое, господа в галстуках.

Інтернет-користувач під ніком Крутивус:

— Заборона — дурня, що це змінить? Хто захоче — побачить, і клали в Україні на заборони. Треба судовий позов і здоїть із них купу грошей.

Зараз ви читаєте новину «Фільм з Остапом і Дмитром Ступками заборонили до показу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути