Ексклюзиви
вівторок, 09 березня 2010 19:05

Фільм про саперів отримав шість "Оскарів"

Найкращим фільмом Американська кіноакадемія визнала стрічку "Повелитель бурі" американської режисерки Кетрін Біґелоу, 58 років. Картина про війну в Іраку отримала шість статуеток. Церемонія нагородження відбулася 7 березня в Лос-Анджелесі.

— Фільми "Аватар", "Повелитель бурі" і "Безславні виродки" в сумі були номіновані 26 разів. Усе це стрічки про війну. Це показово для Америки, — говорить столичний кінокритик Олексій Радинський, 25 років. — Не знаю, чому назву фільму-переможця переклали "Повелитель бурі". Насправді вона перекладається "Скриня болю". Це фраза із жаргону американських саперів. Так кажуть, коли вибухає бомба, й у сапера стається больовий шок. Стрічка не схожа на фільми про супергероїв. Головний персонаж — сапер, звичайний чоловік. Його дістало сімейне життя, і він їде на війну. Наприкінці повертається до Іраку. Війна стає для нього наркотиком.

Сценарист Марк Боал 2004-го кілька місяців жив у Іраку. Виїжджав на операції із загоном саперів. За сценарій до фільму йому також дали статуетку.

Режисер Кетрін Біґелоу зняла фільм за $11 млн.

— Малий бюджет інколи змушує бути винахідливішим. У стрічці немає акторів-суперзірок. Фільм знімали в Йорданії, це теж зменшило його вартість. Але вулиці Багдада відтворені реалістично, — каже критик.

Кетрін Біґелоу — перша жінка-режисер, яка здобула "Оскар". Фільм її екс-чоловіка режисера Джеймса Камерона "Аватар" також номінували на дев"ять "Оскарів". Проте він отримав три статуетки — за спецефекти як художник-постановник та оператор.

— Дехто вважає, що "Аватар" обійшли серйозними нагородами. Приз за кращу операторську роботу ніколи не був другорядним. Основне у цьому фільмі – новітні технології. Та лише їх замало, коли поряд є глибші твори. "Аватар" – гарна казка з гарною мораллю. Але вона нічого нового не каже людству, — каже Володимир Войтенко, 50 років.

Хвалить роботу  австрійського актора Крістофа Вальца у стрічці "Безславні виродки". За неї він отримав статуетку за роль другого плану.  

— Це філігранна робота, хоч Вальца більшість глядачів побачила вперше, — каже він. 

Зараз ви читаєте новину «Фільм про саперів отримав шість "Оскарів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути