четвер, 04 березня 2021 06:55

Фільм про київських школярів покажуть на Берлінському кінофестивалі

Фільм про київських школярів покажуть на Берлінському кінофестивалі
Марія Федорченко у фільмі "Стоп-Земля" грає старшокласницю. Окрім майбутніх екзаменів, вийти із зони комфорту її змушує закоханість в однокласника. Світова прем'єра стрічки відбулася на Берлінале 2021. Фото: facebook.com

Українська драма "Стоп-Земля" потрапила до конкурсної програми 71‑го Берлінського міжнародного кінофестивалю. Бере участь у секції підліткових фільмів "Покоління 14 плюс".

16-річна Маша навчається в столичній школі в 11-му класі. Готується до екзаменів. Почувається відсторонено в колективі. Впевнена в собі тільки поряд із друзями. Закохується в однокласника Сашу. Має наважитися проявити свою симпатію, аби знати, чи є взаємність, за сюжетом.

Щоб достовірно показати життя сучасних підлітків, режисерка 31-річна Катерина Горностай залучила до проєкту непрофесійних акторів. Для пошуку героїв відвідувала уроки в київських школах. Опитала понад 200 учнів, відібрала 25.

— Підлітки вивчали акторську майстерність два місяці тричі на тиждень — у позаурочний час і вихідними, — каже Катерина Горностай. — Обов'язкова умова — мовний режим. Навіть на перервах. Російська, на жаль, є певним стандартом серед київських школярів. Мені було важливо, щоб звикли говорити вільно українською.

Діалоги створювали на майданчику. Герої спілкуються не суржиком, проте в них вільна мова. Додавали цікаві слова. Наприклад, героїня каже: "Да він у тебе странний" замість "дивний". З одного боку, русизм. Але додає шарму.

Стрічка про пошук друзів, перший досвід кохання, стосунки з рідними й самовизначення. Проблеми 16-річних із часом не міняються. Але сьогодні на них високий психологічний тиск. Зі збільшенням інформації у світі зростає рівень тривожності.

У назві — дитяча гра на майданчиках із залізними конструкціями. Ведучий із заплющеними очима намагається зловити учасників, які мають перебувати вгорі, не на землі. Коли наближається, можна змінити схованку. Але якщо почує рух, кричить: "Стоп-Земля". Коли вигук застає не в повітрі — ти програв. Описує стан, коли ти настільки чутливий до всього навколо, ніби воно гаряче й болюче. Навіть якщо нічого не відбувається.

71-й Берлінале триває у форматі онлайн 1–5 березня. В основному конкурсі представлять 15 фільмів. Жодного американського чи британського, бо продюсери відмовляються від онлайн-прем'єр. Загалом на фестивалі — 139 стрічок із 59 країн. Акторські номінації вперше вручатимуть без розподілу на чоловічі й жіночі ролі.

Зараз ви читаєте новину «Фільм про київських школярів покажуть на Берлінському кінофестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути