вівторок, 24 квітня 2012 06:15

Фільм Лозниці позмагається у Каннах

Фільм Лозниці позмагається у Каннах
Джерело: proficinema.ru

Фільм колишнього киянина, режисера 47-річного Сергія Лозниці "У тумані" потрапив на конкурс 65-го міжнародного Каннського кінофестивалю. Цьогоріч він пройде з 16 по 27 травня.

"У тумані" — екранізація однойменної повісті білоруського письменника Василя Бикова. Дія відбувається в окупованій німцями Білорусі 1942-го. Головного героя — залізничника Сущеню помилково звинувачують у співпраці з окупантами. До нього на хутір приїжджають два партизани, щоб учинити розправу.

— Цей період вважаю одним з найважливіших і найнезрозуміліших у вітчизняній історії, — говорить Сергій Лозниця. Він народився у Білорусі. Батьки переїхали до Києва, коли йому було кілька місяців. Прожив тут 27 років. Зараз — у Німеччині. — Цього року конкурс дуже сильний. Думаю, що наша картина в ньому не загубиться.

Режисер здобув визнання як документаліст. Стрічка "Щастя моє" була його дебютом в ігровому кіно. Позаторік стала першим українським повнометражним фільмом, представленим в основній програмі Канн. "У тумані" — це спільне виробництво Росії, Німеччини, Латвії, Нідерландів і Білорусі. Бюджет картини становить 2,1 млн євро.

— Усі кінокритики світу зійшлися в думці, що цьогорічна програма набагато цікавіша, ніж була 2011-го, — розказує режисер Володимир Тихий, 41 рік. — Усі учасники — справжні зірки, чи не єдиний Лозниця випадає. Але він також не новачок, був у конкурсі 2010-го. Крім того, за ним стоять потужні німецькі кіновиробники. Зробили все можливе, щоби стрічка потрапила на конкурс. Не думаю, що Сергія можна вважати українським режисером. Він — європеєць, який спеціалізується на темі пострадянського простору. Це погляд збоку. Картині Лозниці складно буде перемогти. Інтрига не тільки в творчому потенціалі учасників. Є багато політичних моментів. Чи не половина конкурсної програми — американські стрічки. Також є кілька французьких. Наймодніші зараз — румунські. Непогано було би, якби переміг "Рай" австрійця Ульріха Зайдля. За останні 15 років він справив величезний вплив на сучасне кіно, але визначної нагороди досі не отримав.

1779

картин подали заявки на участь в офіційній програмі Каннського кінофестивалю. Із них відібрали 54 — на основний конкурс і "Особливий погляд".

 

Зараз ви читаєте новину «Фільм Лозниці позмагається у Каннах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути