Ексклюзиви
вівторок, 24 червня 2008 15:43

Енея і козаків витісують із каменю в Черкасах

Автор: фото: Олександр СОЛОНЕЦЬ
  Скульптор Анатолій Алексєєв (на фото із цигаркою) на фестивалі ”Живий камінь” у Черкасах витесав Енея під дубом. Роботу прийшов подивитися скульптор  Віталій Дахівник із Золотоноші. Він робить скульптуру ”Козак із люлькою”
Скульптор Анатолій Алексєєв (на фото із цигаркою) на фестивалі ”Живий камінь” у Черкасах витесав Енея під дубом. Роботу прийшов подивитися скульптор Віталій Дахівник із Золотоноші. Він робить скульптуру ”Козак із люлькою”

Фестиваль кам"яних фігур "Живий камінь" у суботу розпочався в Черкасах. У центральній алеї парку Соснівка 12 скульпторів з усієї України витісують із каменю персонажів "Енеїди" Івана Котляревського.

— У цьому творі розповідається про життя козаків, а Черкаси здавна були вільним козацьким містом, — пояснює мер Черкас Сергій Одарич, 41 рік.

Візитівкою фестивалю стала композиція 60-річного Анатолія Алексєєва.

— Камінь нагадує силует дуба, — пояснює. — Еней стоїть під дубом — деревом життя, деревом знань.

Скульптор затягується цигаркою. На голові — хустка, що колись була білою. Поправляє маску, яка зсунулася на бороду.

— Це мікрореспіратор — промисловість наша випускає, — перехоплює мій погляд. — Нам, правда, видали й звичайні респіратори, але вони незручні— дихати нічим, жарко. Ця маска краща. У ній нормально можна дихати, а пил затримується.

Студенти Черкаського університету 24-річний Євген Штейн та Євген Тихонов, 25 років, роблять композицію "Козак". Один старанно відполіровує скульптурі вухо, другий видовбує козацьке коліно. Скалки летять у різні боки. Цікавлюся, чого не вдягають захисних окулярів.

Один  відполіровує скульптурі вухо, другий видовбує козацьке коліно

— Та, тільки заважають. Ми вже звикли щуритися, — сміються.

Фестиваль обійдеться у 200 тис. грн. Гроші надали спонсори. Місто взяло на себе організаційні питання. Виділило, зокрема, 80 тис. грн на закупівлю десяти біотуалетів.

Фестиваль "Живий камінь" триватиме до 5 липня. Організатори обіцяють майстер-класи для дітей, а також — концерти. Співатимуть Гайтана, гурти "Мандри", "Піккардійська терція", "Кому вниз", "Бумбокс", "Друга ріка", "Плач Єремії", "Рутенія" та "Dazzle Dreams". Працює виставка народних майстрів Черкащини. Чоловічу сорочку із домотканого полотна можна придбати за 300 грн.

Кожен черкасець може проголосувати за скульптуру, яка йому сподобається. Для цього встановили скриньки. Робота, що набере найбільшу кількість голосів, отримає приз від міської влади. З місяць скульптури виставлятимуть у парку Соснівка, а потім розвезуть по інших парках Черкас.

Зараз ви читаєте новину «Енея і козаків витісують із каменю в Черкасах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути