четвер, 13 серпня 2020 05:25

Довженко — геній у кіно, але не як художник

Автор: uartlib.org
  Український художник Костянтин Болотов за плакат до американського німого фільму ”Еспанська танцюристка” отримав золоту медаль на виставці в Парижі 1925 року
Український художник Костянтин Болотов за плакат до американського німого фільму ”Еспанська танцюристка” отримав золоту медаль на виставці в Парижі 1925 року

98 рідкісних кіноплакатів українських художників до вітчизняних і закордонних фільмів 1920–1930 років показують на виставці "Кричати! Кликати! Горіти!". Відкрилася в Національному центрі Олександра Довженка в Києві.

— 2012 року шукали, як оформити DVD-диски українського авангардного кіно, — розповідає генеральний директор Дов­женко-центру Іван Козленко, 38 років. — У бібліотеці Вернадського на очі трапилися плакати до українських стрічок — "Одинадцятий" Дзиґи Вертова, "Арсенал" Довженка. За кордоном ці фільми асоціюються з російською культурною спадщиною.

Назва виставки виникла зі статті "Наші кіноплакати" Юрія Миславського в журналі "Кіно" 1927 року. Розкриває суть: "Плакат мусить кричати, кликати вогнем своїх фарб, горіти яскравими плямами, притягати різкими контрастами кольорів". Українізація, розквіт кіновиробництва Всеукраїнського фотокіноуправління, створення навчальної бази при Київському художньому інституті сприяли появі школи кінореклами.

Попри тиражі, що часом сягали 10 тис. примірників, більшість плакатів збереглася в невеликій кількості. Деякі — чи не єдине свідчення стрічок, які вважають втраченими.

— Показуємо найбільш визнаний український плакат "Еспанська танцюристка" Костянтина Болотова. Виграв на виставці декоративних мистецтв у Парижі 1925 року золоту медаль. Художник створив його для американського фільму 1923-го. Головну роль зіграла секс-символ німого кіно Пола Негрі. Є кілька плакатів Олександра Довженка. Він — геній у кіно, але, на жаль, не у графіці.

Виставка кіноплакату "Кричати! Кликати! Горіти!" триватиме до 27 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Довженко — геній у кіно, але не як художник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути