вівторок, 05 березня 2019 07:15

"Доки не повернемо українську абетку, будемо з Росією "єдіная страна"

Автор: КАТЕРИНА КИСЄЛЬОВА
  Шрифт української абетки для афіш, плакатів, титульних книжкових сторінок створив художник-графік Василь Чебаник
Шрифт української абетки для афіш, плакатів, титульних книжкових сторінок створив художник-графік Василь Чебаник

— Доки не повернемо свою українську абетку, будемо з Росією "єдіная страна", — каже художник-графік 85-річний Василь Чебаник. 46 років працює над відновленням української абетки. Його проект "Графіка української мови" отримав Національну Шевченківську премію.

— Петро I наказав створити російську абетку. І українську мову нею придушили. За радянських часів усі шрифти виготовляли в Москві. Росія завжди розуміла важливість цього питання. Доки я в Академії мистецтв розробляв українські шрифти, за мною весь час слідкували. Нашу справжню абетку можна побачити у старовинних документах, Євангеліях, козацьких грамотах. Українська мова співуча, і букви мають бути з пластичними лініями, щоб передавати мелодику мови. Але я, як міський божевільний — один волаю у пустелі: в нас є своя абетка! Шевченківська премія — це милиця, яка підпиратиме мене. Такі діячі, як Олександр Пономарів чи Ірина Фаріон, не приймають моїх ідей. Я колись устряв у перепалку й написав Фаріон коментар у "Фейсбуку", що українська мова з російською абеткою є діалектом. Вона мені відповіла: "Товаришу, що ви курите?" Як буде президент вручати мені премію, то йому скажу, що абетка — це справа державного рівня. В обмін планую подарувати йому брошуру із моїми розробками українських літер. До речі, диплом Шевченківської премії написаний моїм шрифтом — так, наче я сам собі його робив. Гроші від премії витрачу на видання української абетки великим тиражем, щоб ця ідея дійшла до людей.

Зараз ви читаєте новину «"Доки не повернемо українську абетку, будемо з Росією "єдіная страна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути