середа, 11 лютого 2009 18:30

Директор "Берлінале" назвав вєліколєпним фільм українця
5

Помічниця допомагає актрисі Мішель Пфайфер скинути плащ біля готелю ”Берлінале-Палас”
Фото: фото: reuters/Hannibal Hanschke
Німецький режисер-гомосексуаліст Роза фон Праунхайм прийшов на відкриття фестивалю з соняшником
Актриса Кейт Вінслет представила картину ”Читальник”
Екс-президент СРСР Михайло Горбачов узяв на ”Берлінале” внучку Анастасію
Картина ”Діагноз” Мирослава Слабошпицького брала участь у конкурсі короткометражок. Режисер із дружиною Оленою відвідали ”Берлінале” за власний кошт

Міжнародний кінофестиваль "Берлінале" в 59-й раз стартував у столиці Німеччини Берліні. На ньому показують 386 картин із 60 країн. 12 стрічок змагаються за головні нагороди — Золотого та Срібного ведмедів. Квиток на перегляд однієї стрічки коштує 10 євро.

На фестиваль з"їхалися 20 тис. глядачів. Кількатисячний натовп чекає артистів біля готелю "Берлінале-Палас". Актора 44-річного Клайва Оуена — прихильниці зустрічають транспарантами з написом "Подзвони мені, Клайве". Актор удає, що не помічає фанаток. На червоній доріжці обіймає дружину, актрису Сару-Джейн Фентон.

Трилером "Іноземець" із Клайвом Оуеном у головній ролі відкрили "Берлінале". Герой Оуена, агент Інтерполу, розслідує банківські махінації. Критики підозрюють, що німецький режисер Том Тиквер навмисне показав стрічку в розпал світової фінансової кризи.

— Я працював над картиною шість років, — виправдовується Тиквер. — Давно мріяв зняти параноїдальний трилер, у якому злочинцями були б фінансові корпорації.

На фестивалі провели благочинну вечірку "Кіно заради світу". 34-річний актор Леонардо ді Капріо отримав на ній премію та грошовий приз у $250 тис. Гроші йому вручив екс-президент СРСР, 77-річний Михайло Горбачов. Ді Капріо був продюсером і одним із сценаристів документального фільму "Одинадцята година" про екологічні проблеми. Три роки тому актор купив острів у Карибському морі. Він будує там еко-курорт, безпечний для довкілля. Горбачова на фестивалі супроводжує його 21-річна онука Анастасія Віргінська.

Переможців "Берлінале" назвуть 15 лютого. Фаворитами критики вважають комедію "Рікі" французького режисера Франсуа Озона та мелодраму "Дорогенькі" британця Стівена Фрірза. 15-хвилинна стрічка "Діагноз" 34-річного киянина Мирослава Слабошпицького брала участь у конкурсі короткометражок.

— Син подзвонив сьогодні, сказав, що премії не отримав, — каже "ГПУ" матір режисера 61-річна Людмила Слабошпицька. — Хоч директор фестивалю назвав його фільм вєліколєпним. Організатори знайшли йому перекладача з німецької, якогось хлопця з Москви. А той мову знав погано, половину сказаного переклав жестами. Кажуть, що публіка сміялася.

Слабошпицький полетів на "Берлінале" з дружиною Оленою власним коштом.

— Правда, фестиваль оплатив три дні в готелі. Та що ті три дні, як фестиваль іде 10. Казав, що купили собі дві футболки з ведмедями по 40 євро. Олені організатори подарували на пам"ять ще сумку, — розповідає мати режисера.

100-літньому португальському режисерові Мануелю де Олівейрі вручили спеціальний приз "Камеру Берлінале" за заслуги перед кінематографом. Він досі знімає кіно. На фестивалі показав стрічку "Особливості молодої блондинки".

Зараз ви читаєте новину «Директор "Берлінале" назвав вєліколєпним фільм українця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути