пʼятниця, 22 грудня 2017 00:05

Гроші змінюють ставлення людини до всього

Автор: ФОТО надане Олесею Моргунець
  Актор Андрій Ісаєнко у фільмі ”Казка про гроші” в ролі мірошника Левка. Йому ввижається наречена Катерина, яку грає Анастасія Карпенко. Покинув її, коли отримав великий спадок від дядька
Актор Андрій Ісаєнко у фільмі ”Казка про гроші” в ролі мірошника Левка. Йому ввижається наречена Катерина, яку грає Анастасія Карпенко. Покинув її, коли отримав великий спадок від дядька

У ніч на єврейське свято Йом-Кіпур (30 вересня. — ГПУ) в селі з'явився чорт-хапун. Забрав на той світ шинкаря-єврея Янкеля. Чоловік торгується з нечистим. Домовляється, що його відпустять, якщо за рік у селі хтось стане більшим за нього скнарою. Фільм "Казка про гроші" зняли за книжкою письменника ХІХ ст. Володимира Короленка "Йом-Кіпур, або Судний день". У прокат картина вийде 25 січня.

— Легенду про справедливе покарання жадібності придумали українські селяни. Часто потерпали від шинкарів і лихварів-євреїв, — розповідає режисер фільму Олеся Моргунець, 33 роки. — Коли із села зникає Янкель — мірошник Левко вирішує посісти його місце. Отримує спадок від дядька й прибирає до рук шинок. Дає горілку всім односельцям у борг, щоб отримати над ними владу. Українець стає жадібнішим за попереднього власника закладу.

Чорта-хапуна зіграв 41-річний Олександр Кобзар із київського театру імені Лесі Українки. Левка та Янкеля — актори Театру драми й комедії на лівому березі Андрій Ісаєнко, 31 рік, і Михайло Кукуюк, 43 роки.

— Наш фільм про те, як гроші змінюють ставлення до всього, що було для людини важливе. Нівелюються любов, доброта. Левко перетворюється на ненаситного маленького чоловічка. Він — жертва пристрасті до збагачення. Героїв показуємо саркастично. Прислужує в шинку безпринципний москаль. Був шинкарем Янкель — працював у нього, Левка обмовляв. Прийшов новий власник — йому служить, починає говорити ламаною українською. Батюшка, який спочатку хотів закрити шинок, змінює думку. Просить у Левка гроші на церкву. Коли Янкеля повертають із потойбіччя — він їде з клунками, які примудрився там виторгувати, — продовжує Олеся Моргунець.

— Чорт-хапун у нас — втілене правосуддя. За переказами, може забирати лише євреїв. Але карає й Левка, бо виявився найбільш нечесним. Українці звикли бачити, як сучасні можновладці, політики уникають правосуддя. Хочемо дати людям віру у справедливість. Показати абсурдність стереотипів, що зберігаємо до різних національностей. Має значення, який ти, а не звідки родом або у що вдягнений. Ряса не робить людину святою.

Стрічку "Казка про гроші" знімали в Музеї народного побуту в Пирогові під Києвом.

Зараз ви читаєте новину «Гроші змінюють ставлення людини до всього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути