четвер, 06 серпня 2009 16:53

Чиновники заборонили показувати знімки голих людей

Автор: фото: Віталій ВАСИЛЬЄВ та Євген МАТВЄЄВ
  Фотографію ”Оголення 7” художники Віталій Васильєв та Євген Матвєєв показували на виставці ”Вздовж стіни” у столичній галереї ”Мистецький арсенал”. Виставка діяла шість днів, а потім її закрили. У лівому кутку
Фотографію ”Оголення 7” художники Віталій Васильєв та Євген Матвєєв показували на виставці ”Вздовж стіни” у столичній галереї ”Мистецький арсенал”. Виставка діяла шість днів, а потім її закрили. У лівому кутку

Фотовиставка 43-річного Віталія Васильєва та 59-річного Євгена Матвєєва "Вздовж стіни" відкрилася 22 липня в галереї "Мистецький Арсенал". Показували десять 3-метрових композицій з оголеними людьми. За шість днів експозицію закрили. Кажуть, вона не сподобалася комусь із високопосадовців.

— Серед чиновників багато гомосексуалістів та лесбіянок, — каже арт-критик 55-річний Олексій Роготченко на прес-конференції у Києві. — Вони часто бувають у закритих будинках, на вечірках. Їхня розбещеність трансформувалася в те, що вони тепер закривають виставки. Я 35 років навчаю студентів, що мистецтво оголеного тіла — це найцікавіше, що придумала природа.

Розгортає грубу книжку з червоною обкладинкою. Показує фотографію скульптури 1937 року.

— Це гола танцюристка Ліна По. Навіть тоді розуміли, що це справжнє мистецтво. У художніх інститутах студенти й нині малюють оголену натуру.

Працівники галереї не називають імені чиновника, який наказав згорнути експозицію. Перед відвідувачами зачинили двері й усе.

— Не хочемо зайвих проблем, — харківський фотограф Віталій Васильєв поправляє чорні окуляри. — Учора всі картини перевезли до моєї майстерні. Директор "Мистецького Арсеналу" Дідковський погодився показати наші роботи. А для цього потрібна була неабияка мужність. Адже "Мистецький Арсенал" — проект, ініційований президентом.

Фотографії до виставки робили півроку.

Гола дівчина перед мікрофоном читає Конституцію

— Знімали в столичних підвальних приміщеннях, де колись були паркінги, — каже Матвєєв. 1982-го він за ілюстрації до "Капіталу" Карла Маркса здобув Шевченківську премію. — Почали пізньої осені. Щоб актори не мерзли, приміщення обігрівали. Кастинг не проводили, знімали всіх охочих.

У каталозі показує один зі знімків. На ньому багато оголених жінок і чоловіків. У кутку дві дівчинки тримають ляльку, обмотану бинтами.

— Це моя донька, — тицяє пальцем на ту, що ліворуч. — Діти зовсім не соромилися, вони захоплено дивилися, як чоловіки підкидали догори оголену дівчину. На фотографії показав щастя і горе. Вони йдуть поруч. Якось у моєму будинку на одному балконі був похорон, на сусідньому — весілля. І так — усе життя.

На екрані показують відео. Гола дівчина перед мікрофоном читає Конституцію. Із-за рогу визирає чоловік у темних окулярах.

— Хотіли, щоб усі задумалися, хто він такий — спецслужба, цензура? — каже Васильєв. — Поставили оголену Україну перед Конституцією. На запису чути, як співають птахи. Ми чудово передали становище, в якому зараз перебуває наша держава. Робили відео-арт для західного глядача, бо передчували, що тут нас не зрозуміють.

Фотографи готують наступний проект "Країна Зеро" про інопланетян. Його покажуть на початку осені.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники заборонили показувати знімки голих людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути