пʼятниця, 15 липня 2011 00:15

Чекіст розстріляв трьох черниць

На прем'єру свого фільму "Сніг" 34-річна режисер Таїсія Олійник прийшла за годину. Разом із матір'ю, невісткою та подружками робить бутерброди для фуршету у фойє кінотеатру "Родина" у Вінниці.

Минулого тижня Таїсія Олійник закінчила роботу над картиною, яку знімала півтора року. За сюжетом компанія студентів виїжджає на вихідні в монастир. Там блукає привид радянського чекіста. Він — проклятий, бо розстріляв трьох черниць. Життя друзів залежить від того, чи розгадають загадку привида.

Основну частину зняли за тиждень у католицькому домініканському монастирі у селищі Тиврів на Вінниччині. Всі актори непрофесійні. 26-річну Ольгу Целік-Глєбову відпустили з основної роботи за умови, що працюватиме дистанційно. Між зйомками вона бігла до комп'ютера. За її інтернет 75 грн заплатила 25-річна Каріна Салова, подруга режисера. На зйомки дали гроші ще 10. Назбирали 12 тис. грн. Витратили їх на оренду техніки, транспорт і їжу. Актори знімалися безкоштовно. Бюджет стрічки також поповнили кілька зарплат режисера. Таїсія Олійник працює кореспондентом місцевої газети.

— Були непередбачувані витрати. По дорозі до монастиря застряли автобусом у болоті. Даїшники хотіли оштрафувати за те, що ми паралізували рух. Доки випхнули бус, подряпали його. Власник попросив відшкодування, — пригадує Таїсія.

Костюми для трьох черниць вона пошила сама. Кулемет, форму чекіста і маузер взяли у Вінницькому клубі історичної реконструкції "Каіса". Синці монахиням малювали дитячими фарбами, потім розтушовували ватними паличками. Кров на снігу — гуаш. Фільм режисер монтувала на комп'ютері. Восени хоче повезти стрічку на кінофестиваль "Молодість".

— Вклад у кіно людини, яка варить суп для акторів, не менший, ніж головного героя. Актори можуть зніматися безкоштовно, але голодними — ні. Моїм асистентом була дівчина, яка варила суп, тримала мікрофон, — каже  режисер.

Зараз ви читаєте новину «Чекіст розстріляв трьох черниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути