вівторок, 12 вересня 2017 07:05

Австралійці знімуть фільм про українського тренера

Австралійці знімуть фільм про українського тренера
Австралійці знімуть фільм про українського тренераФото: Сценарна майстерня

— У дитинстві жив поруч з українськими емігрантами. Завжди було цікаво дізнатися про ваш народ більше, — каже австралійський режисер Рольф де Хір, 66 років.

Третину свого фільму "Кремінь" зніматиме в Україні.

Картина розповість про тренера австралійської збірної з вітрильного спорту українця Віктора Коваленка.

Народився в Дніпропетровську 1950-го. З 12 років займався перегонами на спортивних яхтах. Був чемпіоном СРСР. Але не зміг виступити на Олімпіаді 1984-го. У розпал "холодної війни" радянське керівництво бойкотувало Ігри в американському Лос-Анджелесі.

Як тренер збірної України з вітрильного спорту Віктор Коваленко виграв Олімпіаду-1996 в Атланті, США. На батьківщині за твердий характер мав прізвисько "Кремінь". У 2000–2016 роках Коваленко був головним тренером збірної Австралії. Здобув із нею на Олімпіадах п'ять комплектів золотих нагород. За це отримав нове прізвисько — "Виробник медалей".

Віктора Коваленка гратиме актор дніпровського театру "Віримо!" 38-річний Олег Шульга.

— Бачив цього літа Віктора Володимировича. Він приїздив до родичів у Дніпро, — розповідає Олег Шульга.

— Рідко коли актору дається можливість зустрітись із людиною, яку має грати. З шекспірівським королем Ліром не познайомишся. З Коваленком півтори години посиділи в "Макдональдзі". Пили чай. Хвилювався, бо хочеться бути гідним такої людини. Віктор Коваленко — по-спортивному підтягнутий, незважаючи на свої 67 років. У спілкуванні зосереджений, не розкидається словами. Він згадував, що найважче для нього було — вивчити англійську. Складніше, ніж витримувати багатогодинні тренування та психологічний тиск змагань.

Я для зйомок займаюсь із викладачем-англійцем Марвіном Фернандесом. Він актор. Проговорюю з ним свої ролі в театрі й кіно. Говорив англійською про льотчика Гурова зі стрічки "Червоний" і про капітана Антона Саєнка з фільму "Позивний Бандерас", який має скоро вийти.

Зйомки стрічки "Кремінь" почнуться восени. Триватимуть рік.

— У картині є ще одна головна героїня — яхтсменка з Китаю Лія Ксу, — продовжує Шульга. — Її життя не менш вражає, ніж історія Віктора Коваленка. Спортсменка має проблеми із слухом, зором. Із часом знаходять пухлину в кістці. Але вона все одно йде до мети — прагне виграти Олімпіаду. І 2008-го виборює свою перемогу — бронзову медаль. Зустрічається з Коваленком на церемонії нагородження. Його підопічні там здобули "золото". Видно паралель між українцем і китаянкою. Їхні долі можуть бути прикладом для багатьох. Ми з двома руками, ногами, з усіма фізичними можливостями лінуємося, не бачимо й не досягаємо мети. Фільм — про шлях до втілення мрії.

Бюджет картини "Кремінь" — $12 млн, це майже 314 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Австралійці знімуть фільм про українського тренера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути