Ексклюзиви
четвер, 27 травня 2010 05:30

Армен Джигарханян просить грошей у Януковича
7

Армен Джигарханян судитиме конкурсні фільми Київського міжнародного кінофестивалю. У день відкриття глядачі пригощали його соком у барі. Актор з ними фотографувався
Фото: фото: Наталія ЧУБЕНКО
Російська акторка і режисер Віра Глаголєва на червоній доріжці перед відкриттям кінофестивалю. Її фільм ”Одна війна” зривав оплески до закінчення стрічки
На червоній доріжці Київського міжнародного кінофестивалю актриса Тамара Яценко зі своїм чоловіком актором Олегом Коваленком (праворуч) та артистом Олексієм Колесником. Церемонія відкриття фестивалю відбулася у столичному палаці ”Україна”
Телеведучий Олексій Дівєєв-Церковний привів на кінофестиваль свою дівчину
Співачка Євгенія Власова одягла капелюшок у формі квітки

"Програма розширилася втричі порівняно з минулим роком, — каже президент другого Київського міжнародного кінофестивалю 68-річний Богдан Ступка. — Бюджет 7 мільйонів гривень. Покажемо більше 100 картин із 40 країн. За головну нагороду змагатимуться 15 робіт. Найкращий художній фільм отримає 20 тисяч доларів. У конкурсній програмі буде одна українська стрічка — "Стріляй негайно!" Вілена Новака. Її знімали за п"єсою "Ведмідь" Антона Чехова. Це остання робота актора Юрія Степанова, який цієї весни загинув у автокатастрофі".

Фестиваль відкрили 25 травня. На четвертому поверсі прогулюється російський актор 74-річний Армен Джигарханян.

— Мені подзвонила помічниця з театру і сказала, що Богдан Ступка запрошує на свій кінофестиваль. Я одразу погодився, бо вважаю його видатною особистістю. З ним приємно спілкуватися. Заодно подивлюся тут нові стрічки. Іншої нагоди переглянути новинки в мене не буде. До кінотеатрів я не ходжу, телевізор не дивлюся. Сьогодні хочу поговорити з Богданом Ступкою і Віктором Януковичем, щоб допомогли грошима моєму театру приїхати на гастролі до України. Раніше про це не думали, бо у вас була нестабільна ситуація, а театр може працювати тільки у стабільний час.

Армен Борисович спускається сходами на перший поверх. Ноги в нього трусяться, переставляє їх повільно, на кожній сходинці зупиняється. Правою рукою спирається за мою спину.

— "Сама садик я садила, сама буду поливать", — наспівує. — Сьогодні бачив, як хлопчина вдарив ногою бездомного пса. Не міг вийти з машини, щоби посварити його за це. Боляче дивитись, як ображають тварин і дітей, завжди за них заступаюся. 18 років у мене жив кіт Філ. Назвав його так, бо малим він любив думати. Повне ім"я в нього — Філософ. Чудо-кіт був, але рік тому помер. Мене люблять жінки за добре серце. Але я в такому віці, коли їхні почуття пов"язані вже не з коханням, а з пошуком вигоди.

Міністр культури 41-річний Михайло Кулиняк іде зі своїм заступником Тимофієм Коханом, 44 роки.

— Прийшов подивитися фільм "Одна війна", бо багато чув про нього, — каже міністр. — Останній фільм, який мене вразив, — "Щастя моє" Сергія Лозниці, дивився його у Каннах. А взагалі дві мої улюблені стрічки — перша частина "Хрещеного батька" Френсіса Копполи та "Сім самураїв" Акіри Куросави.

До нього підбігає кінопродюсер 33-річний Олег Кохан із маленьким хлопчиком.

— Это мой сын Федор, — представляє хлопчика міністру. Той подає малому руку, мовчки киває головою і прямує до глядацької зали.

На сцені палацу "Україна" Кулиняк вручає грузинському режисеру Отарові Іоселіані відзнаку за внесок у розвиток кіно — кришталевий дзвін. Грузин очолюватиме журі фестивалю.

— К пєчалі, я не розмовляю на вашій мові, — каже українською Отар Іоселіані, 76 років. — А вы не понимаете по-грузински. Буду говорить на языке большого соседа. Я очень люблю ваш город. Стал его посещать 40 лет назад, знаю о нем все. Буду рад, если на Украине возродится кинематограф. Это случится, когда заработает студия имени Довженко и ей в этом будет помогать государство. На моей родине кинематограф тоже разрушен, — у кишені режисера дзвонить мобільний. Він його вимикає.

Відкрити фестиваль планували фільмом Іоселіані "Шантрапа", у якому знявся Богдан Ступка. Але його показували у Каннах і не встигли повернути до Києва, щоб зробити титри українською та англійською.

Тому захід розпочали драмою "Одна війна" 53-річної Віри Глаголєвої з Москви.

— Це моя четверта режисерська робота, — розповідає вона. — У центрі сюжету — п"ять жінок із маленькими дітьми, які живуть під охороною на одному з островів серед Ладозького озера. Вони засуджені за статеві стосунки з німцями, дітей народили від них. Після війни жінок відправляють у табори, а їхніх дітей віддають до сиротинців. Одна з героїнь топиться в озері. Мене звинувачують, що зняла неправдоподібну історію. Але фільм відповідає історичним фактам — ми працювали з архівними документами.


Зараз ви читаєте новину «Армен Джигарханян просить грошей у Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути