вівторок, 07 лютого 2017 06:30

Анна Сарвіра потрапила в список найкращих ілюстраторів світу

Автор: ФОТО З САЙТА www.chytomo.com.
  Художниця Анна Сарвіра народилась у Вінниці, живе в Києві. Вона — одна з найкращих ілюстраторів дитячої літератури у світі
Художниця Анна Сарвіра народилась у Вінниці, живе в Києві. Вона — одна з найкращих ілюстраторів дитячої літератури у світі

Українська художниця 31-річна Анна Сарвіра 10 років намагалася потрапити на конкурс дитячих ілюстраторів. Відбувається в італійській Болоньї. 2017-го переможець отримає $30 тис. — 810 тис. грн — та контракт з іспанським видавництвом. Анну включили до списку 75 кращих ілюстраторів світу.

— За роки незалежності України на конкурс відбирали лише чотирьох наших художників, — розповідає Анна Сарвіра. — До Італії приїздять найбільші видавництва світу. Презентують книжки, продають права на ілюстрації. За три дні я не встигла повністю обійти виставку. Треба було стояти в чергах, щоб показати малюнки видавцям.

Конкретної теми немає. Цьогоріч представила ілюстрації до віршів "Сміливий татко", "Нечупара" білоруського поета Сергія Прилуцького. Він із дружиною, українською поетесою Оленою Степаненко написав ­дитячу книжку "Геть дорослих!". Вийде до "Книжкового арсеналу" у видавництві "Люта справа".

Ілюструвала книжку Галини Вдовиченко "Мишкові Миші", твори Михайла Яснова "Неслухняний дідусь" і "Казки Індокитаю", книжки Тетяни Стус "Пуп Землі, або Як Даринка світ рятувала" та "Їжак Вільгельм". Остання 2016-го отримала щорічну премію президента України "Українська книжка року" в номінації "За сприяння у вихованні підростаючого покоління".

— Останні три роки в країні — бум ілюстрацій. Це не лише книги, а й плакати, блокноти, одяг, посуд, предмети щоденного вжитку тощо. Почали проводити тематичні виставки. На проектах "Мистецького арсеналу" чи Львівському форумі видавців ілюстраціям присвячують окремі стенди й заходи.

В Україні для книжок найкращим досі вважається кольорове яскраве оформлення з великою кількістю деталей. За кордоном дитячі ілюстрації різноманітніші.

Іноді батьки зауважують, що потрібно малювати реалістично. Пояснюю, що це — авторське бачення, переосмислення. Діти сприймають усе по-іншому, розуміють образи, які я створюю. Їм подобаються мої фантазії, бо в них ще не шаблонне мислення. Дорослі просто забувають, якими були в дитинстві.

Конкурс дитячих ілюстраторів відбудеться у квітні. Його проводять із 1967 року.

Зараз ви читаєте новину «Анна Сарвіра потрапила в список найкращих ілюстраторів світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути