пʼятниця, 27 жовтня 2017 00:20

Яна Саленко станцювала сім версій "Лебединого озера"

Автор: ФОТО надане прес-службою Яни Саленко
  Українська прима Яна Саленко у ролі Марлен Дітріх. Одноактовий балет, присвячений голлівудській зірці 1930-х, поставили в Берліні
Українська прима Яна Саленко у ролі Марлен Дітріх. Одноактовий балет, присвячений голлівудській зірці 1930-х, поставили в Берліні

— Не хвилюйтеся. Люди там пістолети залишають, а у вас лише фотоапарат, — каже охоронець біля рамки металошукача на вході київського палацу мистецтв "Україна". Переконує дівчину здати техніку в камеру схову. Глядачка прийшла на виступ прими-балерини Берлінського театру "Яна Саленко та зірки світового балету".

Квитки коштували 190–2990 грн.

34-річна Яна Саленко родом із Києва. Закінчила донецьку Школу хореографічної майстерності Вадима Писарєва. Працювала в донецькій і київській операх. 2005-го вийшла заміж за німецького танцівника Маріана Волтера. Переїхала до Берліна.

— В Україні танцівник має свободу. За кордоном у кожному новому театрі я залежу від режисера, — розповідає Яна Саленко. — Жити в Німеччині зручно. У тебе застраховане життя, авто, дім. Але реалізуватися творчо важко. Потрібно ламати себе, цінується слухняність.

Українська балерина виступала як запрошена зірка в Маріїнському театрі російського Санкт-Петербурга та Королівському балеті Великої Британії.

— Зараз у пуанти скло не підкидають. Конкуренція серед балерин залишилася у вишуканішій формі. Суперниць намагаються придушити морально: не вітаються, демонстративно відвертаються при зустрічі. Так намагаються вказати на твоє місце тимчасово запрошеної. На мене це діє — часом почуваюся винною, що забираю місце в перших солісток. Мені подобається вчитися. Станцювала вже сім версій "Лебединого озера", але щоразу шукаю в цій виставі щось нове.

Гала-концерт "Яна Саленко та зірки світового балету" балерина поставила сама.

— Коли почалася війна в Україні, на німецькому ­телебаченні показували кадри зруйнованих міст. Я пам'ятаю ті вулиці Донецька, якими ходила на навчання. Весь час дзвонила батькам, які залишилися в Києві. Повертатися в Україну поки що не збираюся. Син ні російською, ні українською не розмовляє. Та й життя в Німеччині вже склалося. З радістю спробувала б себе в українському кіно. Уже почала писати сценарій документального фільму про власну кар'єру. Займуся кіно після закінчення кар'єри балерини. Танцюватиму до 40 років, максимум до 45.

Програма концерту складалася з класичної та сучасної хореографії. Шоу відкрила прима в компанії провідного танцівника Берлінського державного балету Діну Тамазлакару. Разом виконали па-де-де "Венеціанський карнавал" із балету "Сатанілла" французьких композиторів Франсуа Бенуа та Наполеона Анрі-Ребера.

— Я пам'ятаю, як мати повернулася з Москви й емоційно розповідала про враження від балерини Майї Плісецької. На концерті Яни Саленко маю схожі відчуття, — каже адвокат 53-річний Ігор Чудовський під час вистави.

Адажіо з "Лебединого озера" Яна Саленко танцювала разом із чоловіком Маріаном Волтером. Діну Тамазлакару показав глядачам трагікомедію під хіт 1960-х "Буржуй" бельгійського співака Жака Бреля. У пісні йдеться про компанію трьох п'яних 20-річних друзів, які глузують із багатіїв.

— Шість танцівників і лише дві балерини. Я обрала двох улюбленців. Один так активно показував, як тримає двох уявних дівчат за талії, що й собі від такого не відмовилася б. А які в нього очі! Не пожалкувала, що віддала 20 гривень за бінокль, бо все розгледіла. Другий — блондин. Увесь концерт протанцював із зосередженим обличчям, як у Олександра Турчинова, — каже студентка Ганна Бабичевська, 20 років.

У другому відділенні Яна Саленко й Аршак Галумян підготували прем'єру — одноактний балет " Марлен Дітріх".

Зараз ви читаєте новину «Яна Саленко станцювала сім версій "Лебединого озера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути