пʼятниця, 25 травня 2012 00:30

"Я побачив конфлікт трьох систем"

"Я побачив конфлікт трьох систем"

— Скорик — отакий мужик! — піднімає великий палець 40-річний хореограф Раду Поклітару в гримерці Національної опери. 18 та 20 травня він представив балет "Перехрестя" на музику Мирослава Скорика. — Музика і хореографія злилися в одне, бо їм просто добре разом. Це як хороший секс.

Київський художник Олександр Друганов, 50 років, створив для балету відеоряд. Використав старовинні гравюри та 3D-анімацію. Костюми інопланетян пошили з білого трикотажу.

— Це вистава про зв'язки. У просторі й часі завжди хтось із кимось зустрічається — чи люди, чи планети. Тому використали мотузки, тканину. Може, Раду й не дуже це сподобалося, бо рухатися вільніше без мотузків, — говорить художник. — На початку вистави дали звуки космосу, записані НАСА. Доки люди збираються, їх вже чути в залі.

73-річний Мирослав Скорик написав концерт три роки тому. Під час балету сам диригує.

— У цьому спектаклі я побачив конфлікт трьох систем, — говорить режисер Сергій Проскурня, 54 роки. — У Скорика музика базується на переосмисленні народних мотивів. Вона сучасна, але чуємо — що українська. Поклітару ширяє над національним і часовим. Художник сцени Олександр Друганов — сам по собі. Його бачення базуються на предметі. Коли ці світи переплітаються — це дивовижно. Коли ні — витають у космосі, як окремі планети. На жаль, у спектаклі цих переплетінь мало. Його показуватимуть, доки Скорик буде художнім керівником театру. Раніше Поклітару поставив потрясаючу виставу "Весна священна". Підірвала уяву киян про хореографію. Але керівництво опери помінялось, то не знаю, чи й три рази її показали.

2013-го московський Большой театр покаже балет Раду Поклітару "Гамлет".

Зараз ви читаєте новину «"Я побачив конфлікт трьох систем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути