Ексклюзиви
вівторок, 19 червня 2018 06:06

20 прострілених скульптур розставили на вулицях Києва

Автор: WWW.FACEBOOK.com/TETYANA SMIRNOVA
  Роботи добровольця війни на Донбасі фотокореспондента Олеся Кромпляса в столичному парку імені Тараса Шевченка можна побачити до 22 липня
Роботи добровольця війни на Донбасі фотокореспондента Олеся Кромпляса в столичному парку імені Тараса Шевченка можна побачити до 22 липня

Металевий силует пари молодят пронизаний дірками від куль. Таку скульптуру встановили на набережній Дніпра неподалік Поштової площі у Києві. Ще 19 подібних робіт розмістили у центрі столиці. Автором проекту "Війна поруч" є фотокореспондент 34-річний Олесь Кромпляс.

— Ці силуети мають нагадати людям, що війна поруч, — каже він. Навесні 2014-го брав участь у звільненні Маріуполя як доброволець батальйону "Азов". — Можна торкнутися отворів від куль і відчути війну на дотик. Це дає сильні переживання. Силуети вирізали за моїми ескізами й фото. Потім ми з хлопцями самі прострілювали їх на полігоні. Найважче було отримати дозволи від міської влади на встановлення. Цим займався Музей Революції гідності.

Друга частина проекту — фотовиставка "Лінія фронту". 22 роботи розповідають про життя на війні. Як бійці відпочивають після обстрілу, готують їжу, несуть загиблого побратима під жовто-синім прапором. Під кожною світлиною текст — спогади автора.

— Зараз питаю себе — якого біса так мало знімав, — продовжує Олесь Кромпляс. — На фото — мій особистий досвід добровольця. З усім військовим таскав на собі кілька камер. Я виривав із тої дійсності цінні для мене кадри. Ось боєць тягне на мотузці гусака. Люди подарували його нам. Кажуть, засмажте — допомагаємо, чим можемо. Але вбити птаха рука не піднялася. Він був для нас бойовим гусаком.

— Треба розуміти — за бажанням одного безумця війна може бути на київських вулицях, — каже учасник АТО Євген, 29 років. — Відчуваю ностальгію, коли дивлюся на ці світлини. На фронті живеш і радієш простим речам. Ось на фото — боєць просто у джинсах на війні. У мене замість каски була панамка. Коли звільняли Маріуполь, більшість людей були ворожі до нас. На площі біля театру кричали: "Хунта, изыди!" Пам'ятаю, з одного двору вивели 13 сепарів. За одним Ляшко поліз на дах. На камеру кричав "От скотиняка!", а поруч — четверо людей особистої охорони.

Виставка "Лінія ­фронту" триватиме у ­мистецькому центрі "Трансформер" до 24 червня. Проект "Війна поруч" можна побачити на вулицях Києва до 22 липня.

Зараз ви читаєте новину «20 прострілених скульптур розставили на вулицях Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути