вівторок, 16 лютого 2016 14:04

Гоголь – у шинелі. А з-під неї вибивається вишиванка

5 січня Національний банк випустив пам'ятну монету "Щедрик" – до 100-річчя першого виконання твору Миколи Леонтовича. Її автор – художник Володимир Таран разом із братами Харуками

ОДНОМУ МОСКОВСЬКОМУ ТЕЛЕКАНАЛУ ДУЖЕ НЕ СПОДОБАЛОСЯ НАШЕ БАЧЕННЯ МИКОЛИ ГОГОЛЯ. На презентації кореспондентка доймала, де це ми знайшли портрет письменника у вишиванці. На нашій монеті до 200-річчя Миколи Васильовича він – у шинелі. Одіж груба, наче кам'яна глиба, що тисне на творця. А з-під неї вибивається вишиванка – українська душа Гоголя, прибита державницькою махіною. Розмови, чий він письменник – російський чи український, – набридли. Микола Васильович жив у Російській імперії, але душа в нього була українська. Про це свідчать його твори. Хоча портретів Гоголя у вишитій сорочці – справді немає.

  Володимир ТАРАН, 55 років, художник.  Народився в селищі Гребінки на Київщині, під Білою Церквою. Батьки – вчителі, рідна сестра Людмила – письменниця.  Закінчив радіотехнічний і поліграфічний факультети Політехнічного інституту. Працював мультиплікатором на Київнаукфільмі, згодом – у банко-монетному дворі. Стажувався у швейцарській фірмі De La Rue Giori S. A., де вчився малювати гроші. З братами-­близнюками Сергієм та Олександром Харуками створили художнє об’єднання ”АртТріум”. Ця назва розшифровується як ”три розуми”. Співавтор ескізів банкнот 2, 5, 10, 20, 50 і 100 гривень – зразків 2003–2005 років.  Ескіз першої монети – Софіївський парк в Умані на Черкащині – 1996-го року вибрав тодішній голова Національного банку Віктор Ющенко. З того часу Володимир Таран створив понад 200 пам’ятних і ювілейних монет.  2005-го ”АртТріум” з ескізом монети із зображенням рисі та двох рисенят посів перше місце на щорічному міжнародному конкурсі Монетного двору Японії. А 2009-го там же отримав Гран-прі – за монету ”Тисячоліття монетного карбування в Києві”.  Хобі – туристичні походи в Карпати.  Одружений, має двох доньок
Володимир ТАРАН, 55 років, художник. Народився в селищі Гребінки на Київщині, під Білою Церквою. Батьки – вчителі, рідна сестра Людмила – письменниця. Закінчив радіотехнічний і поліграфічний факультети Політехнічного інституту. Працював мультиплікатором на Київнаукфільмі, згодом – у банко-монетному дворі. Стажувався у швейцарській фірмі De La Rue Giori S. A., де вчився малювати гроші. З братами-­близнюками Сергієм та Олександром Харуками створили художнє об’єднання ”АртТріум”. Ця назва розшифровується як ”три розуми”. Співавтор ескізів банкнот 2, 5, 10, 20, 50 і 100 гривень – зразків 2003–2005 років. Ескіз першої монети – Софіївський парк в Умані на Черкащині – 1996-го року вибрав тодішній голова Національного банку Віктор Ющенко. З того часу Володимир Таран створив понад 200 пам’ятних і ювілейних монет. 2005-го ”АртТріум” з ескізом монети із зображенням рисі та двох рисенят посів перше місце на щорічному міжнародному конкурсі Монетного двору Японії. А 2009-го там же отримав Гран-прі – за монету ”Тисячоліття монетного карбування в Києві”. Хобі – туристичні походи в Карпати. Одружений, має двох доньок

ЕКСПЕРТНА КОМІСІЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ ПИТАЄ, ЧОГО ОЦЕ ЧИ ОТЕ БУДЕ НА МОНЕТІ? І як їм пояснити, що художній образ часто інтуїтивний, асоціативний, ірраціональний. За всієї політичної затиснутості Білорусі приємно дивують художні образи на їхніх монетах. На "65 років визволення Білорусі" з одного боку зображена дівчинка в цікавому ракурсі, ми бачимо її з висоти польоту журавля. На зворотному боці – відомий образ розплавленого від вогню годинника з Брестської фортеці.

ДО ЮВІЛЕЮ ГОГОЛЯ У 2009-МУ ГОТУВАЛИ СЕРІЮ, ПРИСВЯЧЕНУ ЙОГО ТВОРАМ. Виготовили тільки "Вечори на хуторі біля Диканьки". А створили ще монету "Тарас Бульба". Кілька місяців із братами Харуками шукали образ. Однак випускати монету банк відмовився – через політичні мотиви. Шкодую. На передньому плані – портрет Тараса на коні. Позаду – дуб, половина якого засохла, і двоє синів, що їдуть верхи від дерева в різні боки. За рахунок гри полірованих і матових поверхонь монета мала бути дуже гарна.

ТРЕТИНУ ПАМ'ЯТНИХ ЮВІЛЕЙНИХ МОНЕТ, ЩО ВИПУСКАЄ НАЦБАНК, РОБИТЬ НАША ТВОРЧА ГРУПА "АРТТРІУМ". Подаємо ескізи майже на кожен конкурс. Знаємо, що більшість вирішуватиме тему традиційно. Підсовуємо модернові варіанти – іноді вистрілює.

РОКІВ 10 ТОМУ ПРИЯТЕЛЬ НА "ЛІВОБЕРЕЖЦІ" ПІДКАЗАВ, ЩО НАСТУПНИЙ РІК ЮНЕСКО ОГОЛОСИЛО РОКОМ ЧИСТОЇ ВОДИ. Підготували ескіз. З одного боку – крапля падає у воду і від неї йдуть концентричні кола. З іншого – людина п'є і бачить своє віддзеркалення. Обличчя людини – це побачений мною колись портрет раба Мікеланджело. На міжнародному конкурсі "Монетне сузір'я" отримали за неї нагороду в номінації "Унікальне ідейне рішення".

ЗА ЧАСІВ ПРЕЗИДЕНТА ЛЕОНІДА КУЧМИ НАМАГАЛИСЯ УНИКАТИ РОБОТИ НАД МОНЕТАМИ ДО ОФІЦІЙНИХ СВЯТ. За Януковича не брали участі в конкурсі на тему Переяславської ради. Ще 2013-го було замовлення на монету "70 років Перемоги". "Воювали" тоді довго з експертною радою, яка вирішує – жити монеті чи ні. Їхній головний аргумент: "Народ не зрозуміє". Тепер на цій монеті голуб, що символізує мир, сидить на гнізді з калини – образі України. Вимушений компроміс. Спочатку пропонували ­птаху-фенікса – поширений в українській графіці символ, який пізніше витіснили.

Знайомі на столичному нумізматичному базарі на метро Лівобережна запитують: чого це ви курку на монету втулили? Доводиться пояснювати початкову ідею. Всі погоджуються, що вона була краща. Але комісія вирішила, що "народ не зрозуміє".

Багато списів поламали, щоб на цій же монеті не було слів "Велика Вітчизняна" і років "1941–1945", бо для українців ця війна почалася 1939-го.

НА ПОЧАТКУ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ТИРАЖІ УКРАЇНСЬКИХ МОНЕТ РОЗХОДИЛИСЯ ПОВІЛЬНО. Зараз розбирають миттєво. Є реальний інтерес співвітчизників і колекціонерів із-за кордону. Моя знайома на дні народження друзям уже традиційно купує срібну чи золоту монету.

  Художник Володимир Таран сидить у своєму кабінеті. Разом із братами Сергієм та Олександром Харуками створив третину пам'ятних монет, що випускає Національний банк України.  "У світі виробники монет зараз намагаються дивувати передусім новими технологіями. Деякі ідеї, ноу-хау свої теж придумали. Патентування вже, наприклад, вживали для срібла, а ми придумали покривати його спочатку позолотою. Виходить надзвичайно ошатно, з нальотом старовини. – розповідає. – Вперше в світі використали цю технологію в монеті, присвяченій Пересопницькому Євангелію"
Художник Володимир Таран сидить у своєму кабінеті. Разом із братами Сергієм та Олександром Харуками створив третину пам'ятних монет, що випускає Національний банк України. "У світі виробники монет зараз намагаються дивувати передусім новими технологіями. Деякі ідеї, ноу-хау свої теж придумали. Патентування вже, наприклад, вживали для срібла, а ми придумали покривати його спочатку позолотою. Виходить надзвичайно ошатно, з нальотом старовини. – розповідає. – Вперше в світі використали цю технологію в монеті, присвяченій Пересопницькому Євангелію"

ХОЧЕМО ЗАПОЧАТКУВАТИ СЕРІЮ МОНЕТ "ПРИЯТЕЛІ УКРАЇНИ". 2016-го – 110 років від народження Єжи Ґедройца. Польський публіцист, засновник паризького часопису "Культура" дуже прихильно ставився до українців. Саме йому належить вираз "незалежна Польща неможлива без незалежної України". Першим назвав знищених сталінськими репресіями наших митців "Розстріляним Відродженням".

ПІСЛЯ ЗАНУРЕНЬ В ІСТОРІЮ ПОЧИНАЮ ПЕРЕДБАЧАТИ ДЕЯКІ ПОДІЇ. Наприклад, упевнений, що Росія незабаром розпадеться. Без подальшого об'єднання, як це сталося з Російською імперією, що перетворилася на СРСР.

ПРОРИВОМ БУВ ДОЗВІЛ НАЦБАНКУ ЗОБРАЗИТИ ТАЧАНКУ НА ПРИСВЯЧЕНІЙ НЕСТОРОВІ МАХНУ МОНЕТІ. В більшості тарантас із кулеметом досі асоціюється з Червоною армією. Але ж це – винахід Махна. Він першим додумався кулемет "Максим" поставити на мобільні тарантаси з ресорами, які були в німецьких колоністів. Вози українських селян для цієї справи не годилися. Багато партизанських рухів світу потім перейняли тактику Нестора Івановича – несподівано з'являтися перед ворогом на мобільному транспорті, розстрілювати і миттєво зникати.

РОБИТИ ЕСКІЗИ МОНЕТ ТРЕБА ВЧИТИСЯ ДОДАТКОВО. Необхідна точність ліній, потрібно вміти картинку перевести спочатку в пластику, а потім – в об'єм.

Зараз ви читаєте новину «Гоголь – у шинелі. А з-під неї вибивається вишиванка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути