четвер, 19 грудня 2024 14:59

Зіпсуєте смак і вигляд страви: що не можна готувати у посуді з нержавіючої сталі

Зіпсуєте смак і вигляд страви: що не можна готувати у посуді з нержавіючої сталі
Поради для збереження здоров'я та посуду: що не можна готувати у посуді з нержавіючої сталі Фото: pinterest

Нержавіюча сталь вважається одним із найпопулярніших матеріалів для кухонного посуду завдяки міцності та довговічності.

Але навіть такий універсальний матеріал має свої обмеження. Деякі продукти можуть пошкодити поверхню або втратити свої корисні властивості під час приготування.

Щоб уникнути неприємностей і зробити ваші страви безпечними та смачними, варто знати, чого не слід готувати в такому посуді.

Томатний соус

Кислі продукти (наприклад, томатний соус, соки цитрусових і оцет) можуть із часом вступити в реакцію з нержавіючою сталлю і призвести до її знебарвлення, появи некрасивих розводів на поверхнях. Також, згідно з дослідженнями від 2013 року, у процесі приготування кислих інгредієнтів у подібному посуді, страви можуть збагачуватися небажаними компонентами: нікелем і хромом, які вилуговуються зі сплаву. Тому наступного разу готуйте томатний соус в емальованому, чавунному, антипригарному або іншому нереактивному посуді.

Яйця

Навіть якщо ви попередньо нагрієте змащену олією сковорідку з нержавіючої сталі, ваше яйце все одно може присмажитися до її поверхні. Тому готуйте яєчню або омлет на пательні з антипригарним покриттям або спеціальним чином обробленій чавунній.

Млинці

Тонкі та ніжні млинці також швидше за все намертво прилипнуть до поверхні вашого посуду з нержавіючої сталі. Найсмачніші рум'яні млинці виходять на чавуні, але і сковорода з антипригарним покриттям здатна добре впоратися із завданням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що не можна готувати в алюмінієвому посуді: ці помилки роблять майже усі

Риба

Рибу можна готувати в посуді з нержавіючої сталі, але ніжне філе найімовірніше прилипне до поверхні. У результаті шматочок розвалиться під час перевертання. Тому і рибу краще смажте на сковороді з антипригарним покриттям або чавунній.

Стейк та інше м'ясо

Сковороди з нержавіючої сталі добре витримують високі температури, але для серйознішого нагрівання краще обрати гриль. Приготований на грилі стейк набуде глибшого карамелізованого смаку і хрусткої скоринки з характерними смужками. Крім того, гриль дає змогу відмовитися від використання додаткових олій та інших жирів. А ще подібний спосіб призводить до меншого безладу на кухні, а отже, вам не доведеться довго відмивати плиту і фартух кухні від жирних бризок.

Сковорідки з антипригарним покриттям є незамінними на кожній кухні. Втім, неправильне використання може швидко їх зіпсувати.

Часто робимо помилки, які скорочують термін служби цього посуду. Розповімо про сім найпоширеніших помилок, які руйнують антипригарне покриття, та як їх уникнути, щоб ваша сковорода служила довше.

Зараз ви читаєте новину «Зіпсуєте смак і вигляд страви: що не можна готувати у посуді з нержавіючої сталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути