Кава допомагає вранці прокинутися і сприяє розумовому процесу. Вона може бути ще й корисною, досить додати до неї один-два секретних інгредієнта. З ними напій смакує по-новому. Наприклад, з медом, кардамоном, із перцем, цитрусовими.
З кардамоном
Інгредієнти:
Мелені кавові зерна - 2 ч. л
Вода - 100 мл
Цукор - за смаком
Кардамон - ¼ ч. л.
Приготування:
Всипати у кавоварку мелену каву і кардамон.
Залити водою, поставити на повільний вогонь.
Зняти з вогню, щойно піна почне підніматися вгору.
Розлити по чашках.
З корицею
Інгредієнти:
Мелені кавові зерна - 30 г
Вода - 400 мл
Цукор тростинний - 5 ч. л
Бадьян - 2 зірочки
Кориця - 1 паличка
Приготування:
Розчинити в турці цукор у гарячій воді. Смолити корицю, розтерти в ступці бадьян.
Додати до цукрового сиропу кави, мелену корицю, бадьян.
Поставити на дуже слабкий вогонь.
Постійно помішуючи, довести вміст до кипіння, але не кип'яти.
Щойно підніметься густа піна, зняти з плити, накрити і настояти 5 хв.
З медом і часником
Інгредієнти:
Мелені кавові зерна - 1 ст. л
Вода - 100 мл
Часник - 1 маленький зубець
Мед - 1 ч. л.
Приготування:
У турку покласти кавові зерна, додати води.
Додати розділений навпіл зубчик часнику.
Поставити на вогонь і довести до кипіння.
Охоловшу до 40 градусів каву процідити.
Додати мед, трохи перемішати. Розлити по чашках.
З сіллю і апельсином
Інгредієнти:
Мелені кавові зерна - 1 ч. л
Апельсиновий сік - 1 ч. л
Апельсинова цедра - 1,5 ч. л
Цукор - 1 ч. л .
Сіль - щіпка
Вода - 150 мл.
Приготування:
У турку покласти сіль, цукор і мелену каву.
Залити гарячою водою і варити, не доводячи до кипіння.
Коли кава підніметься, зняти з вогню.
Додати апельсиновий сік, цедру і дати настоятися.
Вилити у чашку, процідивши при бажанні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кава по-ірландськи вдома: як зробити легендарний напій
З лимоном і гірким шоколадом
Інгредієнти:
Гіркий шоколад - 50 г
Вода - 200 мл
Лимон - ½ шт
Цукор - за смаком
Мелені кавові зерна - 2 ч. л.
Приготування:
Розкриши шоколад і нарізати лимон кружальцями.
У турку покласти каву і цукор, залити окропом.
Варити, не доводячи до кипіння.
Вилити напій у чашку, додати подрібнений гіркий шоколад, кружечки лимона.
Щоб часто не ходити за вином, краще купити відразу більше на запас. Потім зручно взяти із собо на вечірку або приготстити гостей, які заїхали без попередження.
Щоб напій зберіг свій смак, варто правильно зберігати. Недостатньо його поставити на полицю в холодильнику.
Коментарі